2024. augusztus 17., szombat

A sötétség a barátod

17. NEMZETKÖZI GYERMEKSZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Igazán stílusosan indult az idei szabadkai Gyermekszínházi Fesztivál: az első előadás első hangja éppen esőcseppeké volt, a történet ugyanis egy esős este játszódott, miközben odakint is esett. A kitartóan csöpögő eső és a szél sem tudta azonban távol tartani a színháztól a nézőket, a gyerekeket és az őket elkísérőket sem, így telt ház előtt játszhatták el a szabadkai Gyermekszínház színművészei A s ötétben című előadásukat, amelynek sikerült bebizonyítania, hogy a rettegett sötétség is lehet a kisgyerekek barátja. Merthogy ugye senki se gondolná, de bizony a gyerekszobába beosonó sötétség magányos, miután testvéreit másik bolygókra küldték, sőt, talán még számolni, énekelni is szeretne megtanulni a nagy fekete pajtás. Cserébe pedig a gyerekeket elviszi ahhoz a kapuhoz, ahol beleleshetnek a felnőttek világába is, és ahol általában a kicsik eldöntik, hogy örökké gyerekek szeretnének maradni.

Az előadás után S. Árokszállási Márta, a szabadkai Gyermekszínház igazgatónője beszámolt arról, hogy a hétvégén Kragujevacon két bábszínházi fesztivált is tartottak, ahol a teátrum ezen előadása nem kevesebb mint 8 díjat érdemelt ki. Mindkét megmérettetésen, a 41. Hivatásos Bábszínházak Találkozóján és a 12. „Zlatna Iskra” nemzetközi bábszínházi fesztiválon is a nagydíjat, a Grand Prix-t ítélték oda A sötétben című előadásnak, valamint mindkét eseményen díjat kapott Veselka Kunćeva a rendezésért és Marijeta Golomehova a díszletért, jelmezért és a bábokért. A szemlén emellett még két díjat elnyertek: az UNIMA szakmai zsűrijének különdíját és a legjobb bábmozgatásért jutalmazták Gordana Vukovot, az előadás főszereplőjét. Ez utóbbi díj már csak azért is dicséretes, mert a fiatal színésznő ezzel a darabbal debütált, Mališa bábfiú életre keltése az első bábmozgatásos színpadi produkciója.

Bábakadémia, bábmúzeum létesül Szabadkán

A 17. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon a világ 13 országából 20 előadást láthat a szabadkai gyermekközönség. Mint a megnyitón Nikola jNaumov, a szentpétervári bábakadémia tanára kifejtette: e fesztivál túlnőtt a fesztiváli kereteken, olyan sokrétű programot kínál, hogy fokozatosan gyermekművészeti központtá fejlődik (például Lengyelországban, Svédországban, Japánban működnek ilyen központok). Saša Vučinić, Szabadka polgármestere támogatta azt az ötletet, hogy Szabadkán alakuljon bábakadémia, legyen bábmúzeum. Milorad Đurić tartományi művelődési titkár ígérete szerint továbbra is anyagilag támogatják tartományi szintről a fesztivált.

Az idei gyermekszínházi fesztivál ideje alatt a szabadkai Szabadegyetemen a szlovákiai bábművészek alkotásaiból láthat egy igényes válogatást a közönség.