2024. július 24., szerda

Régi és új mesék színes kavalkádja

Egerből is érkezik előadás Szabadkára, a 29. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválra

Idén is sor kerül a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválra, amelynek szervezője ezúttal is a szabadkai Szabadegyetem. A rendezvénysorozat e hó, azaz szeptember 18-án, vasárnap kezdődik és 23-áig tart. A szervezők a minap a versenyprogramot is közzétették. Ahogyan azt megtudhattuk, Zoran Đerić szelektor tizennégy előadást válogatott be, azaz ajánlott megmérettetésre. A fesztiválra a szerbiai mellett, orosz, olasz, bolgár, magyar, francia, horvát, boszniai Szerb Köztársaság-beli, spanyol, izraeli, indonéz és görög produkciókat is várnak.

A nyitóelőadás 18-án, 19 órától a Velika tvornica riječi című horvát produkció lesz, amelyre a Jadran színpadon kerül sor. Magyarországról a versenyprogramba az egri Harlekin Bábszínház a Moll tündér álma című zenés bábjátékot válogatták be. Az előadás tartalma szerint egy régi padlás rejtekében éldegél Moll, a piciny tündér. Egyáltalán nem emlékeztet egy átlagos tündérre, mert távolról szakasztott olyan, mint egy molylepke. Moll mindent megjavít, de egy dolgot nem tud helyrehozni: a szárnyát. Pontosabban annak hibáját, a tündér ugyanis nem tud repülni. Bár mindent megtesz álma megvalósításáért, de a boldogság felé vezető út nem zökkenőmentes. Szerencsére az akadályokkal nem kell egyedül megküzdenie, hisz oda téved mellé Durr, a kis kukac, akivel megannyi kalandot és csodát élnek át – olvashatjuk a színház honlapján. Az előadást Szűcs Réka rendezte és 19-én, hétfőn 12 órakor tekinthetjük a szabadkai Gyermekszínházban.

Szerbiát idén három előadás képviseli a fesztiválon, egyik Belgrádból érkezik, a másik Újvidékről, a harmadik pedig a szabadkai Gyermekszínház Ljubav i violina, azaz a Szerelem és hegedű című szerb előadása, amely egy roma legendát dolgoz fel, a rendezője pedig Anna Vovchok. Ezt a produkciót 21-én, szerdán 12 órától tekinthetik meg az érdeklődők a szabadkai Gyermekszínházban.

A fesztivál honlapján bővebben is olvashatunk a műsoron szereplő előadásokról. Némelyek régi meséket dolgoznak fel, ilyen lesz az olasz Hamupipőke, vagy az újvidéki A gyufaárus kislány. Ugyanakkor ezúttal is lesznek új mesék, sőt úgymond kísérleti előadások is. Ilyennek ígérkezik a francia szöveg nélküli Scoooootch!, amely a mozgással és a hangokkal játszik, kiváltképp pedig a ragasztószalaggal és annak hangjával. Ez az előadás 20-án, kedden, 10 órától lesz a Jadran színpadon.

Az idei Kis Herceg-díjat Marijana Petrović, belgrádi színésznő és rendező, Victor Schreiman, orosz és izraeli rendező, színész, pedagógus, kritikus kapja meg, ők egyben a versenyprogram zsűritagjai is, az elbírálásban pedig csatlakozik hozzájuk Cliodhna Noonan, ír animátor is.

Az ez évi Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválnak is lesznek kísérőrendezvényei, a versenyprogram a szabadkai Gyermekszínházban és a Jadran színpadon zajlik majd.