2024. július 17., szerda

Vajdaságiak a helyesírási verseny döntőjén

Tápai Ramóna újvidéki diáklány különdíjas, Bálint István szabadkai tanár Arany Oklevélben részesült Budapesti tudósítónktól

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartották meg a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét. A rangos megmérettetésen nyolc vajdasági diák is részt vett: a topolyai Bencsik Blanka és Tuvić Blanka, az újvidéki Tápai Ramóna, a szabadkai Mihálovics Szintia, Nagy Emese, Samu Ágnes és Vénics Anett, valamint a martonosi László Nikolett.

Közülük a legeredményesebb Tápai Ramóna, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola diákja volt, aki 95 pontot szerzett a versenyben, ami egy hetedik helyezésre volt elegendő, s arra, hogy különdíjat kapjon, mint az egyik legeredményesebb határon túli versenyző.

A Magyar Nyelvtudományi Társaság – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával – 1997 óta hirdeti meg a helyesírási versenyt Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területeken tanuló általános iskolai 5–8. évfolyamos diákok számára. A rendezvény célja a magyar nyelv ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése. Vajdasági diákok hét éve vesznek részt a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen: a helyi elődöntőket az újvidéki Módszertani Központ szervezi meg az ELTE megbízásából. A rangos versenyre idén négy tanár kísérte el a diákokat: Rokvić Erzsébet, Kulhanek Edina, KörmöndiAranka és Bálint István. Utóbbi tanár az idén Arany Oklevelet kapott eddigi munkája elismeréseképpen.