2024. július 17., szerda

Értékmentés a jelennek és a jövőnek

Együttműködési megállapodást kötött a VMMI és a budapesti OSZK

Tegnap Zentán a Pro Scientia Naturae Alapítvány székházában együttműködési megállapodást írtak alá a budapesti Országos Széchényi Könyvtár és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet képviselői. Az együttműködés célja, hogy az OSZK segítse a birtokukban levő és a vajdasági régióra vonatkozó, helytörténeti szempontból fontos dokumentumok digitalizálását annak érdekében, hogy a Torontál című, nagy múltú bánsági folyóiratot online tartalomszolgáltatás útján közzétegyék a Vajdasági Magyar Digitális Archívum adatbázisában.
Az ünnepélyes aláíráson részt vett Juhász Bálint, a Tartományi Képviselőház elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Ótott Róbert, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság titkára, Rózsa Dávid, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja, Burány Hajnalka, Zenta község polgármestere, Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója, valamint az MNT számos tagja.

Az egybegyűlteket Kormányos Katona Gyöngyi köszöntötte és elmondta, hogy a VMMI egyik fő célkitűzése a vajdasági magyar kulturális örökség megőrzése, ápolása, digitális mentése és archiválása.
– Ehhez hozzátartozik az is, hogy a magyar nyelvű kiadványok mellett a Vajdaságban megjelenő újságokat, periodikákat, nyomtatványokat és egyéb dokumentumokat is beszerezze, archiválja és megőrizze, digitalizált tartalomban és formában.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

– Számunkra a mai nap azért jelentős, mert egy olyan periodikához jutunk hozzá digitális változatban, amely az egész bánsági vajdasági magyar régiót meghatározta a 19. század végén és a 20. század első felében. Ez a Torontál újság és mellékletei, később az újság nevet változtatott Híradóra, de a tartalma és a célkitűzése nem változott. A célkitűzés az volt, hogy az akkori Vajdaságban élő magyarság ügyét szolgálják. A Torontál című folyóiratot sokan használják és keresik. Kutatók, illetve olyan fiatalok is, akik helytörténettel-művelődéstörténettel, vagy szociográfiával foglalkoznak. Számunkra nagyon fontos, hogy olyan periodikákat gyűjtsünk be, amelyekből lehet merítkezni, és amelyek helytörténeti értékkel is bírnak. A Torontál újságnak valódi értéke van, amely a vajdasági magyar közösség számára is meghatározó jelentőséggel bír – fogalmazott Kormányos Katona Gyöngyi.
Rózsa Dávid elmondta, hogy Magyarország nemzeti könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár 1802-óta gyűjti és teszi hozzáférhetővé a magyar írott kulturális örökség legfontosabb dokumentumait.
– Jogszabályban rögzített és büszkén vállalt feladatunk az, hogy a teljes magyar nemzetet szolgáljuk. A Kárpát-medencei feladatellátásunk jegyében pedig igyekszünk a helyi magyar közösségek számára segítséget nyújtani, illetve bármilyen olyan dokumentumot digitalizálni, amelyet kérnek tőlünk. Kormányos Katona Gyöngyi igazgató asszony és a VMMI néhány hónappal ezelőtt keresett meg bennünket, azzal a kéréssel, hogy a Torontál című lapot digitalizáljuk és tegyük digitálisan elérhetővé. Ezt megelőzte az intézet munkatársainak látogatása tavaly ősszel a nemzeti könyvtárban, illetve néhány hónappal ezelőtt mi is Zentán jártunk. A Torontál című lapcsalád 1872 és 1944 között jelent meg és a Bánság hetven évének gazdasági, társadalmi és kulturális folyamatait mutatja be. Nélkülözhetetlen ennek a korszaknak a megismeréséhez az itt élő emberek mindennapjainak a megismerése. Ezt a lapot digitalizáltuk az elmúlt hónapokban. A több mint hetven évig fennállt lap 16 ezer lapszámban jelent meg és közel 80 ezer oldalnyi tartalmat szolgáltatott. Ezt a mai naptól kezdve, minden magyar nemzettársunk eléri az online térben, az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus periodika archívumában és miután adathordozón elhoztuk Zentára, hamarosan a vajdasági magyar kulturális tartalmak adatbázisában is elérhető lesz – mondta az OSZK főigazgatója.

Juhász Bálint felhívta a figyelmet arra, hogy egy hiánypótló kezdeményezést írtak alá, hiszen a Torontál folyóirat egy olyan jelentős, helytörténeti, közéleti és politikai lap volt Vajdaságban, amely a múltunk jelentős szerepét őrzi.
– Azzal, hogy a VMMI és az OSZK együttműködésének köszönhetően a lap nyilvánosan elérhetővé válik, nem csak értékmentés és a múltunk egy szeletének megmentése a jelen és a jövő generációi számára, hanem nagyon fontos tudásanyag is, amely a kutatások lehetőségeinek a sorozatát nyitja meg. A múltból tanulva és azt értelmezve fejtjük meg a fejlődésünket, a kulturális sokszínűségünknek és a hagyományainknak egy-egy részét. A kutató közösség számára lehetőséget rejt a két intézmény együttműködése. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a vajdasági magyar kulturális autonómia eszköze, hiszen fontos értékmentő és történelmi jelentőségű projektek hordozója – fogalmazott Juhász Bálint.

Fremond Árpád, az MNT elnöke is köszöntötte a megjelenteket.

Nyitókép: Kormányos Katona Gyöngyi és Rózsa Dávid írta alá a megállapodást (Gergely Árpád felvétele)