2024. július 17., szerda

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét

Budapesti tudósítónktól

Borbándi Gyula Széchényi-díjas történész, író ünnepi szavaival nyílik meg csütörtökön délután Budapesten, a Vörösmarty téren az Ünnepi Könyvhét, amelyet idén immár 81. alkalommal rendez meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

A szervezők szerint „nincs a kontinensen még egy olyan, a nemzeti kultúrára és az anyanyelvi irodalomra koncentráló, a szerzőket és az irodalmi műhelyeket népszerűsítő könyves rendezvény, amelyet 1929-es alapítása óta folyamatosan megrendeznek, s amely az ország minden számottevő városára kiterjed, s ahol az élő magyar irodalom szinte minden alkotója az ünnepi napokon dedikáló asztal mellé ül, s találkozik olvasóival”. Az idén a rendezvény központi helyszínévé avanzsált a Vörösmarty tér mellett a Váci utca és a Deák Ferenc utca is, ahol a magyarországi és határon túli, döntő többségükben irodalmat, magyar szerzőket megjelentető kiadók 152 pavilonból kínálják újdonságaikat. A központi helyszínen a Könyvhét napjai alatt több mint 1000 dedikálásra kerül sor.

A kiadók és szerzők számára mindig jelentős, hogy új kiadványaikat a Könyvhét alkalmával adhassák közre. Idén majdnem 400 könyvheti újdonság jelenik meg több mint 250 hazai és határon túli könyves cég igyekezetének eredményeképpen. A következő napokban a központi helyszínen két színpadon estébe nyúlóan irodalmi műsorok, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, felolvasások lesznek. Emellett zenészek, zenekarok, neves színészek népszerűsítik az irodalmat, szórakoztatják a közönséget. Szombaton a Vörösmarty téren Könyvek Éjszakája lesz: számos kiadó erre az estére speciális, játékos, szórakoztató, bohém programot szervez és az írók késő éjszakáig dedikáló asztalok mellett várják majd az olvasókat.

A központi helyszínen, a két színpadon (az Oroszlános kút előttin és a Vörösmarty-szobor lábánál lévőn) a könyves vásár minden napján reggel tíztől este hatig tartanak a programok, emellett a Magyar Rádió kulturális szerkesztősége is több alkalommal a helyszínről sugározza majd adását. A rendezvény hétfőn, június 7-én zárul.