2024. augusztus 17., szombat

50 év mögöttük, kihívások előttük

Plakett a szabadkai Műszaki Szakfőiskolának

Fennállásának 50. évfordulóját díszüléssel ünnepelte csütörtökön a szabadkai Műszaki Szakfőiskola, ahol az elmúlt fél évszázad történeti áttekintése után a jövőre vonatkozó célkitűzésekről is hallhattunk. Dr. Stevan Firstner megbízott igazgató elmondta, mind nagyobb kihívásoknak kell eleget tenniük, mert egyrészt a kevés gyerek kis hallgatói létszámot eredményez, így már most harcok folynak az intézményekben a hallgatókért, másrészt itt van az Európai Unió felé közeledés, ami azért lehetőségeket is nyújthat pályázatok, diák- és tanárcserék szempontjából. A bolognai folyamat is működik több-kevesebb sikerrel.

Dr. Pletl Szilveszter igazgatóhelyettes a főiskola céljairól szólt. Ezek között szerepel a műszaki oktatás színvonalának fejlesztése, szoros kapcsolat kiépítése más hasonló jellegű intézményekkel, az ipar szereplőinek bekapcsolása a diplomadolgozatok készítésekor.

Az ülésen részt vett Dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár, aki az iskola tanára is. Elmondta, hogy vajdasági tekintetben is jelentős a Műszaki Szakfőiskola, mert szakmailag, a hallgatók sikeressége szempontjából is kiemelkedő, és tökéletesen megvalósítják a két tannyelvű oktatást. Az intézmény számára újdonság lehet, hogy az új oktatási törvény – ha elfogadják – szavatolja majd a mesterképzés megszervezésére való jogot.

Dr. Gáti József,az Óbudai Egyetem kancellárja dr. Rudas Imre rektor nevében egy oklevelet és egy emlékplakettet ajándékozott a főiskolának, amelyet a négy évtizedes sikeres együttműködés okán vehetett át a szabadkai intézmény. A kancellár elmondta, ahogy ezentúl is támogatják majd az Műszaki Szakfőiskolát, ahogy tették azt eddig is könyvekkel, számítógépekkel, tanár- és diákcsere programokkal, közös konferenciák szervezésével.

A díszülésen jelen voltak azok a magyarországi, németországi és horvátországi vendégek is, akik a délután kezdődött Tudomány a gyakorlatban elnevezésű konferenciára érkeztek, ahol ismertetik egymással tudományos eredményeiket, mostani munkáikat.