2024. augusztus 17., szombat

Túljelentkezés a tehetséggondozókban

Felvételi vizsga a nyelvi és matematikai gimnáziumban, valamint a képzőművészeti középiskolában

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium matematika tagozatába 37-en jelentkeztek, tehát közel kétszer többen, mint ahány szabad hely van, ugyanis itt és a képzőművészeti tagozaton is, ahova 25-en jelentkeztek, 20–20 diák számára van hely. Matematikából június 5-én lesz a felvételi vizsga, amely – mivel tehetséggondozó gimnáziumról van szó – emelt szintű lesz, képzőművészetből pedig 4-én lesz a vizsga grafikából, 5-én festészetből, 6-án pedig szobrászatból. Szeptember 1-jétől sporttagozat is indul a gimnáziumban. Számukra a jelentkezés majd csak június 12-én lesz, de az igazgató elmondta, megpróbálták felmérni, mekkora is az érdeklődés a tagozat iránt és májusban kétszer tartottak ún. sportalkalmassági vizsgát, ahol az érdeklődők fizikai állóképességére voltak kíváncsiak. Ez nem hivatalos vizsga volt, csupán fel szerették volna mérni, kik, milyen gyerekek érdeklődnek. Eddig 24 jelentkező mutatott érdeklődést.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban ősztől lehetséges, hogy ismét lesz vegyes osztály az angolos tagozat mellett, ugyanis az intézménybe 56-an jelentkeztek, közülük 44 angolos, és csupán 12 németes. Nekik még felvételit is kell tenniük magyar és idegen nyelvből, a megmérettetés itt is a jövő hét végén kezdődik. Legkevesebb 8 fővel indulhat már csoport, tagozat viszont nem, így – ahogy azt Varga Anikó igazgatónő elmondta – a tartományi oktatási titkárságtól kérvényezni fogják az angol–német tagozat megnyitását az angol mellett. Mindkét tagozaton 24–24 szabad hely van. Az igazgatónő ismertette, hogy azok tesznek sikeres felvételéit, akik minimum 50 százalékosan teljesítenek.

Az újvidéki Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskolában képzőművészeti technikusi szak nyílik meg magyar nyelven 20 tanuló számára, és egyéb öt szak szerb nyelven, s ahogy azt Emina Pajić igazgatónő elmondta, az a tapasztalatuk, hogy a magyar diákok egy része a szerb szakokra jelentkezik, de akadnak olyanok is, akik a felvételi után a minősítővizsgát is megcsinálják, hogy ha netán át szeretnének majd iratkozni olyan középiskolába, ahová minősítővizsga kell. A felvételi 4-én rajzból, 5-én festészetből, 6-án pedig szobrászatból lesz. Egyébként itt is túljelentkezés tapasztalható, a 20 helyre 24-en jelentkeztek.

A Szabadkai Zeneiskolában már meg is kezdődött a felvételi időszak.