2024. augusztus 17., szombat

A hetedik

(Fotó: Molnár Edvárd)

Ismét ízelítőt kaphattunk a világzene remekeiből az idei Etnofesten a hétvégén. Az esős idő miatt a palicsi szabadtéri színpad helyett a fedett Vigadóban vigadtunk, s a magam és néhány megkérdezett véleményére hivatkozva elmondhatom, az új helyszín talán a szabadtéri színpadnál is jobban bevált, mert szabadon mozoghattunk, volt bőven hely táncolni, de ülőhely is akadt a színpadtól távolabb eső részen az ülősen mozgók, beszélgetők számára. Nos, ezek az ülőhelyek a pénteki napon nem nagyon találtak gazdára, köszönhetően az ausztriai Grooveheadz Orchestrának, az újvidéki–szabadkai Bateria SambaNSának és a macedón Kirilnek, ugyanis mindhárom koncert táncolásra hangolta a fesztiválozókat, az osztrákok balkáni dallamokkal, a SambaNSa dobosai a forró ritmussal, Kiril pedig a Sredžuk Orkestarral és a londoni Ras Tweeddel együtt fellépve teremtett igazán nagy bulit a fúvósok-rap-elektronikus zene kombinációval.

Mindazok, akik megtáncoltatták pénteken a lábaikat, azoknak a szombati nap bizonyára a rekreációt jelentette, már csak azért is, mert ahogy láttam, az Etnofest második napja már nem annyira táncoltatott. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy ne lett volna részünk igényes produkciókban, hiszen élvezhettük a finn Milla Viljama és Johanna Juhola duóját, akik harmonikán és zongorán játszották az Astor Piazzolla teremtette tango nuevo stílusú dalokat. A rumai Vrelo hat, energikus énekeslányból álló csapata is kellően felforrósította a színpadot a rockos hangulatú szláv énekeikkel és a produkciójukhoz szervesen hozzátartozó koreográfiájukkal. Az estet pedig a magyarországi Cala Cuadro Flamenco fellépése zárta. A három flamencotáncos lány igazán elbűvölő volt, és irigylésre méltóan ügyes.

A hetedik Etnofestnek mindezzel csak a zenei része zárult le. Kísérőrendezvényként – amelyre a belépés ingyenes – mától csütörtökig 19.30-tól a szabadkai Art moziban valamint kedden és csütörtökön 22 órától a Bash-házban a Mediawave fesztivál rövidfilmjeit vetítik.