2024. augusztus 1., csütörtök

Öreg zenész, nem vén zenész

Pénteken és szombaton tartották meg Budapesten a Stargardent, a legendák fesztiválját

Megdőltek azok a korábbi, esetenként talán rosszindulatúnak is tekinthető híresztelések, amelyek szerint öregeknek, az idősebb korosztálynak szervezett volna nosztalgiafesztivált a Sziget szervezőiroda a Puskás Ferenc Stadion kertjében, vagy ahogyan a plakátok hirdették, a budapesti Népstadion-kertben, az elmúlt hétvégén, pénteken és szombaton. Habár a program elsősorban a régi idők nagy sztárjaira épült, olyan előadókra, akik már évtizedek óta, esetenként ötven-hatvan éve vannak jelen a nemzetközi könnyűzenei élet élvonalában, a Stargarden fesztivál két napján valóságos családi programként látogatták a rendezvényt a legkülönfélébb korosztályok, köztük természetesen az idősödő, ma már ősz hajú, vagy éppenséggel kopaszodó, felkészülten kempingszékkel érkező korosabbak és az alig tizenévesek is. Hiszen például egy Deep Purple vagy egy John Mayall rajongótáborát nem lehet életkor szerint kategorizálni, ezek a korszakos jelentőségű zenészek ugyanúgy kedvencei a mai tizen- és huszonéveseknek, akárcsak a nagyszüleiknek. Hiába volt ugyanis a Sziget Fesztivál reklámszlogenje néhány évvel ezelőtt, hogy „Hozd ki anyádat is!”, az együtt bulizás, együtt fesztiválozás élménye mégis azok közé a ritka pillanatok közé tartozik, amelyekhez keresve sem találhattak jobb alkalmat és apropót, mint a Stargardent.

A fesztivál legjobb koncertjét a már említett Deep Purple, a világ legismertebb gitárrifjét jegyző együttes adta (a Smoke on the water című számot szerintem ma már senkinek nem kell „bemutatni”…), de nagyszerű élmény volt élőben hallani az Eric Burdon vezetésével fellépő Animals zenekart is, habár a régi világslágerek – mint a Don't let me be Misunderstood, vagy a House of the Rising Sun – egészen szokatlan értelmezésben szólaltak meg a legendák fesztiváljának szabadtéri nagyszínpadán. A nemzetközi sztárok közül fellépett még az izlandi Mezzoforte, a Londonban alakult, de afrikai és karibi zenészekből álló Osibisa, a Blood Sweat & Tears és a Kool and the Gang. A magyar előadók közül pedig az Omegát, a Korált, a Takáts Tamás Dirty Blues Bandet, Hobót, az Old Boyst, a Skorpiót, a Bikinit, a Karthagót és Kovács Ákost avatták legendává a Stargarden szervezői.

A Sztár FM utcabál helyszínén, a nagyszínpadok programzárása után, minden nap régi évtizedek tánczenéi szóltak hajnalig. A különböző nyári fesztiválok hangulatához viszonyítva kifejezetten szokatlan módon, ekkor már a klasszikus táncok vették át a főszerepet. A szombat esti programban pedig a Bergendy szalon- és tánczenekar lépett fel, így hát hajnalig „dübörgött” a csípős öniróniával alaposan megfűszerezett koncertműsorban a Hadd főzzek ma magamnak, az Én táncolnék veled, a Sajtból van a Hold és a Jelszó: Love. „Kutathatod a nyelveket, a legszebb szó úgyis ez lehet / Míg könnyeket hozott a gyűlölet, / A szerelem sok kis gyermeket / Tőle kaptuk az életet, s így nélküle élni nem lehet…” A fiatalabb fesztiválközönség többnyire csak jót derült a ma már sokszor megmosolyogtató dalszövegeken, de voltak szép számban olyanok is, elsősorban a ma már korosabbak közül, akik ugyanúgy tangóztak és keringőztek az éjszakában, ahogyan azt évtizedekkel ezelőtt – talán még azokban az időkben, amikor az idén hetvenhét éves John Mayall vagy a hatvankilenc esztendős Eric Burdon is tejfölösszájú kezdő volt a könnyűzenében – a tánciskolában megtanulták.

A Sziget szervezőiroda a Stargarden fesztivállal a közérdekű társadalmi szerepvállalásból is kivette a részét a Gerendai Károly által életre hívott Nemzeti Összefogás Alapítvány révén: minden egyes eladott belépőjegy árából ezer forintot ajánlottak fel az elmúlt hetekben tomboló magyarországi nagy árvizek károsultjainak megsegítésére. A szervezők előzetesen mintegy tizenöt-húszezer fizetővendéget vártak a kétnapos Stargarden fesztiválra, és az alapítvány kuratóriuma dönt majd arról, hogy pontosan hova, melyik településekre juttatják el az összegyűjtött pénzt. Az alapítványt az árvízkárosultak megsegítésére hozta létre Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzseriroda ügyvezetője, de csatlakozott a kezdeményezéshez a Helyi Téma című ingyenes, országos közéleti hetilap és a Magyar Televízió is.