2024. augusztus 17., szombat

Önkénteseket az iskoláknak!

A gyakornokok maguk is tanulnak, a segítséget az inkluzív oktatásban az önkéntes tanítók jelentenék

A gyakornokok mellett önkéntes tanítókra is szüksége van az iskoláknak az inkluzív oktatásban – véli Marija Crnković , a szabadkai Matko Vuković Általános Iskola igazgatónője, aki felvetette a legutóbb megtartott igazgatók aktíváján az önkéntesség szükségességét. Lapunknak nyilatkozva az igazgatónő elmondta, az, hogy a törvény gyakornokok foglalkoztatását irányozza elő, nem egyenlő az önkéntességgel, jelentős különbség van a kettő között.

– A tanfelügyelők nem értik, miért vetettem föl, hogy az iskolák fogadhassanak önkéntes tanítókat, hiszen az iskolákban vannak gyakornokok. Csakhogy a két dolog között nagy különbség van. A gyakornokok tanulni jönnek az iskolákba, tehát tanulják az óratartást, ismerkednek az adminisztrációs ügyekkel. A végzett, ám munka nélküli tanítók viszont már túl vannak ezen, már voltak gyakornokok. Azt szeretnénk, ha ilyen tanítóknak tennénk lehetővé, hogy önkéntesen részt vegyenek az oktatásban. Több mint 100 tanító munkanélküli vagy nem a szakmájában dolgozik, s bár az önkéntes munkáért nem jár fizetés, tapasztalatot szerezhetnek és nagyobb eséllyel tudnak pályázni egy adódó munkalehetőségnél. Másrészt persze az iskoláknak is nagy segítséget nyújtanának az integráció során. Ugyanis az osztályokba különböző képességű tanulók kerülnek, el kell készíteni az individuális fejlesztési tervet, differenciált oktatásra van szükség, az osztályokban a különböző képességű tanulók csoportokat alkotnak, és az önkéntes tanító segítséget nyújthat a tanítónak az ismeretek különböző szinten történő átadásában – hallottuk az igazgatónőtől, akitől azt is megtudtuk, hogy az önkéntes munkáról szóló törvény szerint az önkéntesek foglalkoztatását az önkormányzatok is megszervezhetik, meghirdethetik az önkéntes munka lehetőségét és a jelentkezőkkel szerződést írnak alá. Ezek szerint tehát az önkéntes tanítók esetében lehet szervező a szabadkai önkormányzat. Az igazgatók aktíváján, amikor a Matko Vuković iskola vezetőjétől elhangzott ez a kezdeményezés, az önkormányzat oktatási kérdésekkel megbízott illetékesei nem vetették el az ötletet, de mint Crnković elmondta, még nem történt konkrét lépés az ügyben, egyelőre semmilyen választ nem kaptak.

A Matko Vuković iskolában az inklúzió főként a roma gyerekek beiskoláztatását, felzárkóztatását jelenti. Sok roma kisgyereket nem is iskoláznak be akkor, amikor kellene, sokszor gondjaik vannak a tanítás nyelv ismeretével is, de ahogy hallottuk, kirívó magaviseleti gondok nincsenek. Az önkéntes tanítók munkája a velük való foglalkozásban is sokat jelentene. Az iskolában elkészítették a fejlesztési tervet. Szeptemberben az elsős osztályokban két csoport alakul majd, az iskolai előkészítőn részt vett, illetve jobb képességűek és az előkészítésből kimaradt, valamint a gyengébb képességűek számára egy-egy, és ezen csoportokon belül is ügyelnek majd az individuális munkára. Ezek nem zárt csoportok lesznek, attól függően, hogy a diákok hogyan haladnak a fejlődéssel, átkerülhetnek a másik csoportba.

Mint ismeretes, sem a gyakornokok, sem az önkéntesek nem tudnak fizetést kapni, az ún. pedagógiai asszisztensek viszont állami forrásból kapnak juttatást. A Matko Vuković amellett, hogy igényelne önkénteseket, természetesen gyakornokokat is fogadna, és mint hallottuk, az iskolának van egy roma pedagógiai asszisztense is, ilyen asszisztens rajtuk kívül Szabadkán még csak a Đuro Salaj iskolában van.