2024. augusztus 17., szombat

Hogy mondják, hogy kérek egy kenyeret?

Szituációs játékokkal tanulhatnak szerbül a szabadkai alsósok

A második foglalkozás elején lestünk be a szabadkai Aranykapu játszóházba, ahol Szikora Andrea vezetésével az alsós diákok szerb nyelvet tanulnak – játékosan, szituációs gyakorlatokkal, és kizárólag szerbül kommunikálva. A jobb minőségű foglalkozás végett legtöbb tizenöt gyermek alkot egy csoportot, s mint megtudtuk, érdeklődőből nem volt hiány, három csoport alakult, akik számára a nyár folyamán is megszervezik a közös nyelvtanulásos játékokat. Andrea elmondta, a cél az, hogy a gyerekek meg merjenek szólalni szerbül, elkezdjenek kommunikálni, hiszen a nyelvtani hibák kiküszöbölése is csak ezek után lehetséges.

– Próbálok minél nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy a gyerekek ne érezzék kötelességüknek a foglalkozást, hanem élvezzék azt. Kötetlen játék során tanuljuk meg a mindennapi élethez szükséges szerb kifejezéseket. A játékokat mindig valamilyen témakörhöz kötjük, és miután a tanulási rész véget ér, el is játsszuk a helyzetet, amelyben alkalmazhatók a tanultak. Vagyis ha a bevásárlásról tanulunk, akkor eljátsszuk, hogy elmegyünk a piacra, a boltba, de eljátsszuk azt is, hogy hogyan kell megvenni a buszjegyet, hogyan kérjünk bélyeget a postán. Mivel nem egy szigorúan kötött dologról van szó, az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek mindezt élvezik – hallottuk a tanárnőtől.

Ottjártunkkor éppen Ljubica Kiselički, az önkormányzat művelődési-oktatási fejlesztéssel és iskolahálózat-ésszerűsítéssel megbízott tanácsosa is megérkezett, meglátogatta a gyerekeket. Elmondta, hogy nagyon örül ennek a foglalkozásnak, már csak azért is, mert úgy véli, ez olyan dolog, ami valóban elengedhetetlen Szabadka számára.

– Egymás megértésének előbbre vitele érdekében mi is lépéseket tettünk. Kezdeményeztük, hogy a nemzeti kisebbségek nyelve legyen választható tantárgy, legyen osztályozható és így számítson bele az tanulmányi átlageredménybe. Mindeddig a minisztériumtól még nem kaptunk választ. Kezdeményeztük, hogy minden községben, ahol a kisebbségek nyelve is hivatalos használatban van, ezeket a nyelveket tanítsák az iskolákban választható tantárgyként. A mi javaslatunk, hogy együtt lépjünk fel mindezek kivitelezéséért Zentával, Magyarkanizsával, Törökkanizsával, Csókával, Óbecsével és Adával, és kérjük, hogy ezt finanszírozza az oktatási minisztérium vagy a tartományi oktatásügyi titkárság, és ez a tantárgy legyen ugyanolyan értékű választható tárgy, mint a polgári nevelés és a hittan – tudtuk meg Kiseličkitől.