2024. augusztus 17., szombat

Borban a lélekerősítés

Holnap kezdődik Kishegyesen a IX. Vajdasági Szabadegyetem – Veiszer Alinda, Pálffy István, Rókusfalvy Pál a vendégek között
Pillanatkép a tavalyi Szabadegyetem egyik előadásáról (www.vifo.rs)Az előző évekhez hasonlóan idén is két munkacsoport lesz a holnap kezdődő IX. Vajdasági Szabadegyetemen, azzal, hogy idén több plenáris előadást tartanak, tehát olyanokat, amely mindkét csoport résztvevőinek szól, ám ahogy azt Varga Diósi Viola főszervező hangsúlyozta, az előadások nyitottak, így bárki ellátogathat a kishegyesi Kátai-tanyára meghallgatni ezeket.

– A témák társadalmi beállítottságúak, gyakran nehéz meghúzni a vonalat a gazdaság, a közélet, a média között is, és számos olyan előadónk van, amely mindkét munkacsoport szempontjából érdekes lehet, úgyhogy több tömeges előadásra lehet számítani – hallottuk a főszervezőtől, aki elmondta: a gazdasági munkacsoport megszervezése sosem kérdés, hiszen sok közgazdász, menedzser végzettségű fiatal van Vajdaságban, akik szeretnék képezni magukat, hiszen a versenyképes tudás elengedhetetlen, a közéleti és média munkacsoportot pedig amiatt tartják fontosnak megszervezni, mert a társadalomtudományokkal, közélettel foglalkozó fiatal értelmiségiből is szerencsére elég sok van.

– Sok jó beszélgetésre, és remélhetőleg elénk vitákra számíthatunk. Ami a témákat illeti, igyekeztünk az oktatással, a tudástranszferrel, ezek kihívásaival foglalkozni. Szó lesz az élethosszig tartó tanulásról, a munkaerő-piaci helyzetről. S ha már a kihívásoknál tartunk: lesz ökológiával, környezettudatossággal foglalkozó előadás is. Az állampolgári jogokról, a hallgatói jogokról is hallhatunk, és fontos arról is beszélni, hogy hol tart a vajdasági autonómia és milyen eredményei vannak ezidáig a magyarországi választásoknak. Igyekszünk az aktuális témák köré építeni az előadásokat, ugyanakkor vannak olyan előadók, akikre felfigyelünk, jónak tartunk, és ő hoz egy témát, tehát két irányban működik a szervezés – mondta Varga Diósi Viola.

Az előadók között üdvözölhetjük majd Radovan Jelašić leköszönő bankkormányzót, Görög Ibolya protokollszakértőt, Horváth Szabolcsot, az OTP Bank szerbiai igazgatóbizottságának elnökét, Horvát György közgazdászt, aki a szerbiai gazdasági válság utáni pénzügyi- és tőkepiaci mozgásokról szól majd, érdekes beszélgetésre számíthatunk Pálffy Istvánnal, aki sokáig az MTV szerkesztő-műsorvezetője volt, de Veiszer Alinda műsorvezetővel is a médiában megvalósítható értékteremtésről. Horvátországból érkezik Szenn Péter református lelkész, aki a horvátországi háború után visszaköltözött egy teljesen elnéptelenedett magyar faluba, Harasztiba, ahol templomot építettek, létrejött a helyi művelődési egyesület is. Meglepetésvendégként itt lesz Rókusfalvy Pál, a Danubius rádió volt műsorvezetője is, akitől a borban és a nemzetben való összefogásról és lélekerősítésről hallhatunk.