2024. július 17., szerda

VOLTomiglan, VOLTodiglan

Megkezdődött Magyarország legismertebb vidéki fesztiválja, a soproni VOLT

Tegnap a Magyar rocklegendák napjával hivatalosan is megnyílt a soproni VOLT Fesztivál.

Habár a formális fesztiválnyitásra szinte teljesen megteltek a sátorhelyek a Lővérek kempingjében – olyan sokan utaztak ide a nulladik napon –, még szerdán is özönlött a hátizsákos, manapság oly divatos Quechua- sátras tömeg az osztrák határ közelében fekvő városba. Sopron főtere, a Széchenyi tér és környéke, valamint a vasúti pályaudvar, és a közeli Deák tér alkalmi fesztiváli gyülekezőhellyé változott, ahol a fiatalok árnyékot keresve táboroznak, csoportokba verődve énekelnek, mielőtt továbbindulnának a Lővérekbe.

A nulladik napon a színpadok többségén még nem zajlott program, csak néhány fesztiválhelyszínen szerveztek meglepetésbulikat. Az OTP Junior színpadán lépett fel a Kaukázus együttes volt énekese, Kardos-Horvát János Jamie Winchester társaságában, a Magyar Televízió Klubban pedig a Blokk együttes aratta a legnagyobb sikert, főleg régi világslágerekből és ismert magyar előadók dalaiból álló repertoárjával.

Sopron az elmúlt évtizedekben már többféle jelzőt kapott, voltak ezek között olyanok, amelyeket a város választott magának (Liszt városa), s olyanok is, amelyeket „kívülről” ragasztottak rá, nem kis elismerésként (a hűség városa). A VOLT Fesztivál szervezői most egy újabb jelzőt találtak városuknak: Sopron, a Csillagok Városa. Az ötlet abból ered, hogy tavaly felkérték a fesztiválra érkező világsztárokat, hogy ajándékozzanak egy-egy facsemetét a városnak. Idén az Omega is bekapcsolódott ebbe a sajátos fásítási akcióba, az együttes tagjai ültették el 2010-ben az első facsemetét, s ugyanekkor kerültek a földbe a tavalyi fellépők – a Limp Bizkit, a Franz Ferdinand, az Earth Wind & Fire, és Révész Sándor – által a városra hagyományozott fák is. Minden elültetett facsemete mellett a szervezők elhelyezik a csillagok dedikált emlékműveit is. Az akció célja, hogy néhány év, esetleg évtized múlva más sok-sok ilyen facsemete magasodjon Sopronban, és így létrejöjjön egy, a világsztárok látogatását megörökítő kiállítás.

A VOLT nagyszínpadán a nemzetközi sztárok közül ma Billy Idol játszik, a magyar zenészek közül pedig az Irie Maffia és a Quimby fellépése vonzza a legtöbb érdeklődőt.