2024. július 17., szerda

Meglepetések és kreatív energiák

Energiabomba robbant Billy Idol koncertjén a soproni VOLT Fesztiválon

Kellemes meglepetéssel kezdődött a csütörtöki program a soproni VOLT Fesztiválon, a Magyar Televízió Klub színpadán: Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi tavaly alakult, Isolated nevű együttese lépett közönség elé az esti programban, és – mint már oly sokszor – ezúttal is egy megújult, felfrissített műsort adott elő. A formáció Gasner János, a Sziámi zenekar gitárosának és zeneszerzőjének halála után alakult, miután Müller sokévi alkotótársának elvesztése után nem akarta továbbvinni a Sziámi nevet.

Időközben találkozott Szakcsi Lakatos Bélával, akivel egy Joy Division-programot készített. De várható volt, hogy egy csoport, amelyikben ennyi kreatív energia összpontosul egy helyen, nem bírja ki sokáig, hogy csak reprodukálja mások dalait, hanem előbb-utóbb „beadja a derekát”, és új számokkal, új programmal is jelentkezik. Ez a pillanat pedig elérkezett. A kreatív energiák tekintetében nemcsak Szakcsit és Müllert kell itt említenünk, hanem többek között Kirschner Péter gitárost és Duka Lászlót, a nagyszerű fiatal hegedűst is, aki tavaly még csak alkalmi jelleggel csatlakozott a csapathoz egy-egy fellépés erejéig, együttműködésük azonban később annyira eredményesnek bizonyult, hogy ő is az együttes „teljes jogú” tagjává vált.

Ugyanezen a programhelyszínen, minden mérkőzésnapon, hatalmas kivetítőn élőben közvetítik a Dél-Afrikában zajló labdarúgó-világbajnokság találkozóit, hogy azok a fesztiválozók se maradjanak le a világ – egyes felmérések szerint – legnépszerűbb sporteseményének fejleményeiről, akiknek egyébként komoly dilemmát okozott volna, hogy a focit válasszák, vagy elutazzanak-e Sopronba.

Nem tudom, mondd-e bárkinek bármit is az a név, hogy William Michael Albert Broad, így ugyanis kevesen ismerik. Csütörtökön lépett fel azonban a VOLT nagyszínpadán a név mögött megbúvó brit Billy Idol, aki, ha nem is a legnagyobb név a program nemzetközi sztárjai között, de mindenképp egyike azoknak, akik a leghosszabb ideje vannak a pályán, – annak is az élvonalában. Az idén ötvenöt éves énekes karrierjét még a hetvenes években kezdte. Időközben úgy változott – egyértelműen: előnyére! –, hogy zenei műfajok és stílusok között ingázva alakította ki sajátos, jellegzetes, mindenképp a rockban gyökerező hangzásvilágát. Csütörtöki koncertje is lényegében egy energiabomba volt, amelyik ott robbant a Lővérekben: a régi dalok nemcsak leporolva hangzottak fel, hanem új erővel, új hangulattal és esetenként új tartalommal is feltöltve. A Dancing With Myself és a többi ismert sláger Billy Idol nagyon is egészséges öniróniája által újrahangszerelve, olyan energiával szólalt meg, hogy – a közeli zöldhatáron át – talán Ausztriáig hatott. Csütörtökön este a Quimby zárta a VOLT nagyszínpadi programját – kell-e mondani, hogy fergeteges produkcióval… Tegnap este a brit Prodigy és Ákos lépett közönség elé a legnagyobb színpadon a Csík zenekar után (!), a kisebbek pedig olyan mai magyar csapatoknak adtak helyet, mint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő 30Y vagy a már stabil rajongótábort felvonultató Heaven Street Seven.

Képünkön:

A Kispál és a VOLT című fotókiállítás a fesztivál egyik érdekessége: képekben tekinti át a közönségtől búcsúzó kultuszzenekar soproni jelenlétét a fesztiválkezdetektől napjainkig. A tárlatot Lovasi András, az együttes frontembere nyitotta meg, Loebwein Norbert, a VOLT Fesztivál főszervezője társaságában