2024. augusztus 17., szombat

Akár még tovább is tanulnak

A szabadkai Műszaki Szakfőiskola mintegy 15 hallgatója szerzett külföldi tapasztalatokat

A szabadkai Műszaki Szakfőiskolán működő két csereprogram keretében – az egyik az informatikus a másik a gépészhallgatóknak szól – az elmúlt tanévben több mint 10 diák tudott több-kevesebb időt eltölteni külföldi egyetemeken, hogy tapasztalatokkal, többlettudással térjenek vissza. Szedmina Lívia angoltanár, a CEEPUS program koordinátora elmondta, a diákok nem úgy térnek vissza, hogy a hazai rendszerben csak a rosszat, a külföldiben pedig csak az utolérhetetlenül jót látják, hanem egyfajta árnyaltabb meglátással, észreveszik, hogy a külföldi egyetemeknek is vannak hiányosságai, és van, amit mi is itthon jól csinálunk, és mindenképpen a sikeresség érzésével térnek vissza, azok a hallgatók, akik pedig egy egész félévet töltenek külföldi egyetemen, megtehetik, hogy olyan tantárgyakat vesznek fel, és vizsgáznak le belőle, amit esetleg a saját egyetemük is elismer.

A 2009/2010-es tanévben néhányan egy-egy hetet tölthettek Bulgáriában, Gödöllőn, Budapesten, egy hallgató pedig az ausztriai Linzben tanulhatott egy egész szemeszteren át.

Néhányuk mesélt az élményeiről. Herbut István és testvére Herbut Csaba egyhetes intenzív informatikai kurzuson vett részt a bulgáriai Plovdivban, ahol amellett hogy a funkcionális programozásról hallgattak előadásokat, jutott idő kirándulni, Szófiába is eljutottak magyarországi, szlovéniai cserediáktársaikkal. Ronyec Viktor öt hónapot töltött Linzben, s leginkább azt hangsúlyozta, milyen nagyszerű, hogy sok-sok külföldi cserediákkal megismerkedhetett, szakmai tapasztalatot szerzett, és láthatta, hogy Ausztriában olyan technológiákat használnak, ami hozzánk talán 8–10 év múlva ér el. Az Óbudai Egyetem ötnapos nyári iskolájába – amelyet a Hírközlési és Informatikai Tudományi Egyesület, az Elektromos Művek és a Nemzeti Hírközlési Hatóság támogatott – a főiskoláról 7 hallgató jutott el, akik látogatást tettek a hírközlési hatóságnál is, de gyár- és múzeumlátogatás is szerepelt a programban. Szél János leendő gépész másodmagával járt tanulmányúton a gödöllői Szent István Egyetemen, ők sem csak előadásokat hallgattak, hanem múzeumban, laboratóriumban is jártak, ahol CNC gépeket láthattak. János elmondta, azt fontolgatja, hogy a főiskola után az egyetemi tanulmányait ott folytassa, az ilyen út tehát arra is lehetőséget ad, hogy perspektívát nyújtson a hallgatók jövőét illetően.