2024. augusztus 17., szombat

Mostantól még rugalmasabb

Az átütemezhetőség kedvéért idén nem határozták meg, hogy az egyes szakokon pontosan hány Magyarországon tanuló, határon túli hallgató kap miniszteri ösztöndíjat – Ez évben is többszörös túl
(Illusztráció)Hogy a támogatás minél rugalmasabb, átütemezhetőbb lehessen, és valóban azok kapják meg 10 hónapon át a havi 17 ezer 850 forintot, akik eredményeik alapján leginkább megérdemlik, az idei évben már nem határozták meg, hogy az egyes szakokon pontosan hányan kaphatnak miniszteri ösztöndíjat, vagyis azt a támogatást, amely elnyeréséért a Magyarországon, állami felsőoktatási intézményben állami költségvetésen tanuló, határon túli magyarok pályázhatnak.

A miniszteri ösztöndíjra augusztus 2-ig lehet pályázni, s ahogyan azt Rizsányi Zitától, a szabadkai CMH iroda munkatársától megtudtuk, idén is számítani lehet többszörös túljelentkezésre, hisz az elmúlt években is háromszor annyian jelentkeztek, mint ahány ösztöndíj odaítélésre került. A Balassi Intézet pályázatára, azaz az előkészítő képzésre már lezajlott a jelentkezés, a harminc helyre 99-en jelentkeztek, és az orvosi szakon volt nagy a túljelentkezés. Amire még pályázni lehet, az a nappali tagozatos alap- és egységes (osztatlan) képzés (30 fő), a nappali tagozatos mesterképzés (25), valamint a művészeti tehetséggondozó ösztöndíj (itt az ukrán, szerb és horvát állampolgárságú jelentkezők együttes kerete 10 fő – sajnos ez mindig ilyen kevés volt, mert ezekre a szakokra is eleve kevés számú hallgatót vesznek fel, az ösztöndíj elbírálásánál pedig nincsenek meghatározva külön a művészeti szakok, ezen keret a művészeti szakokra együttesen vonatkozik).

Az elbírálás augusztus folyamán történik meg. Végleges eredmény augusztus végére várható. A vajdaságiak esetében a Vajdasági Magyar Ösztöndíj Tanács tesz javaslatot a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanácsnak (kivéve a művészeti ösztöndíj esetében), majd végül az illetékes minisztérium véglegesíti a döntést. Az ösztöndíj elbírálási szempontrendszere szerint a pályázók érettségi pontszámának egynegyedét számolják (ez maximum 50 pont lehet, tekintve, hogy a maximális érettségi pontszám 200), de ahogyan Rizsányi Zita hangsúlyozta, ez a pont önmagában még sosem volt elegendő az ösztöndíj elnyeréséhez, ezek mellé többletpontokat kell gyűjteni. Pluszpont jár a magyarországi emelt szintű érettségiért (legtöbb 2 tantárgy után adható és maximum 100 pont), a tanulmányi versenyeken elért helyezésekért (maximum 60 pont), nyelvvizsgákért (felsőfokú nyelvenként 20 pont, középfokú nyelvenként 14 pont), bejegyzett magyar diákszervezeti (nem ifjúsági szervezeti!) tagságért (5 pont, nálunk ilyen a VaMaDisz).

Mivel a pályázat alapvető célja, hogy az ösztöndíjas hallgató magyarországi felsőoktatási tanulmányainak befejezése után visszatérjen szülőföldjére, ezért a bevándorlási vagy letelepedési engedély, illetve a magyar állampolgárság kizárja az ösztöndíj megszerzését, és előnyben részesülnek azok, akik a szülőföldjükhöz közelebb eső intézménybe nyertek felvételt. Esetünkben például 5 pontot kap az, aki például a Pécsi vagy a Szegedi Tudományegyetemre megy, míg a Budapesten tanulók 2 pontot szerezhetnek.

A pluszponthajszában tehát nagy szerepet játszott az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga tétele, ám arról, hogy a Magyarországra felvételiző vajdaságiak közül hányan méretettek így meg – mivel még nem járt le a pályázati határidő – egyelőre még nincs információ. Arról tudni, hogy többen tettek emelt szintűt, de hogy hányan, az a beérkező pályázatokból derül majd ki.

A tandíjköteles hallgatók nem pályázhatnak a miniszteri ösztöndíjra, ők – mikor már megkezdik tanulmányaikat Magyarországon – ún. szociális alapú ösztöndíjért folyamodhatnak.

A miniszteri ösztöndíjra tehát augusztus 2-ig lehet pályázni, a CMH irodába is be lehet vinni a dokumentumokat és postai úton is elküldhető. Arra hívják fel a pályázók figyelmét, hogy aki nem kapta még meg a felvételi értesítő levelet, az is adja be a pályázatát, és ezt a levelet majd augusztus 6-ig, a hiánypótlási határidőig eljuttathatja.