2024. augusztus 17., szombat

Van, akinek nagy a kabát

A szegedi Márton Áron Szakkollégiumban a bentlakók több mint 90 százaléka vajdasági – A költségtérítéses hallgatóknak esélye sincs bekerülni

Mintegy 160 hallgatót szállásol el a szegedi Márton Áron Szakkollégium, a határon túli magyar hallgatók kollégiuma. A 160-on felül biztosítani kell még néhány helyet a részképzős hallgatók számára, akik egy-két hónapnyi időre jönnek Szegedre tanulni. Ahogy azt Kanyári József kollégiumvezetőtől megtudtuk, a bentlakók legnagyobb hányada vajdasági, tavaly 92 százalékuk innen érkezett, egy horvátországi hallgatójuk van és néhány kárpátaljai. Ők miniszteri ösztöndíjat kaptak.

A miniszteri ösztöndíjas vajdasági hallgatók közel 90 százaléka lakik itt. Azok a hallgatók lakhatnak a Balassi Intézet szegedi Márton Áron Szakkollégiumában, akik határon túliak és miniszteri ösztöndíjjal rendelkeznek. A költségtérítéses hallgatóknak esélyük sincs bekerülni ide, hiszen előnyt élveznek az ösztöndíjasok, majd azok, akik államilag finanszírozott képzésben részesülnek ösztöndíj nélkül, majd csak utánuk a költségtérítésesek, de a 160 férőhely kevés ahhoz, hogy ez utóbbiak is bekerüljenek. A túljelentkezés minden évben többszörös. A kollégium bővítéséről egyébként már esett szó 2002-ben, de az ez irányú tervek meghiúsultak.

– A vajdasági diákok leginkább Szabadka és Zenta vonzásköréből érkeznek, sokan e városok gimnáziumaiból. A kollégiumban többségben vannak a természettudományi szakokra járó hallgatók, sokan közülük a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai voltak. A múlt évben a 152 vajdasági közül 78 természettudományi szakos. De sokan jöttek még a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumból is – hallottuk a kollégiumvezetőtől.

A hallgatókat ugyanolyan jogok illetik meg, mint magyarországi társaikat, a miniszteri ösztöndíj mellett tanulmányi (a kiemelkedő tanulmányi eredményűek) és ún. szociális ösztöndíjat (a mozgássérülteket, a (fél)árvákat, a gyereket nevelőket stb. illeti meg, és az egyetemen kell megpályázniuk az illetékes szociális bizottságnál) is kaphatnak. A miniszteri ösztöndíj idén 17 850 forint, a kollégiumi szállás költsége pedig 9500 forint, s köszönhetően annak, hogy a diákotthon állami támogatást kap (az állam utalja a Szegedi Tudományegyetemnek, és az egyetem utalja a kollégiumnak) a befizetendő összeg a gazdasági árnak csupán a töredéke. S hogy mi mindent nyújt a 2001-ben átadott kollégium ezért? Három- és négyágyas szobákban helyezik el a hallgatókat, vannak tanulószobák, de televíziót is lehet nézni, a szobákban pedig internet-hozzáférési lehetőség is van. A törvény 100 főre ír elő egy mosógépet, itt hat mosógép van. A honlapjukon a mozi és a színházak műsorát is feltüntették.

– Sőt még olyat is csináltunk, hogy a tavalyi évre is vettünk bérletet, amivel a hallgatók mehettek volna múzeumba, de szomorú szívvel mondom, hogy az kevésbé érdekelte őket. Az internet világában erre nincs meg a kellő nyitottság. Egy kollégium az valahol az értelmiségivé nevelés egyik alapiskolája, ezért adott a lehetőség művelődni is, csak sajnos kevesen élnek vele. Még ha a legjobbak is kerülnek be egyetemre, és a legjobbak is kapják meg a miniszteri ösztöndíjat, a gyerekek egy része – be kell vallani – kicsit elkutyul, van, akinek nagy ez a kabát. Akik nem megfelelő szinten teljesítenek, az egyetemen átkerülnek költségtérítéses kategóriába, elveszítik a miniszteri ösztöndíjukat is, és kikerülnek a kollégiumból. Ez természetes. Senkit sem úgy küldenek el otthonról, hogy menjél gyerekem, és nyugodtan bukjál meg! Valamit valamiért. Nekünk nincsenek túl szigorú elvárásaink, de azokat tartsák be. A gyerekek azért jönnek, hogy letegyenek valamit az asztalra, legyen belőlük valami. Ezért indítottunk szakkollégiumi képzést is ingyen. Kilenc éve heti egyszer európai uniós ismereteket szerezhetnek, pszichológiai tréningeken vehetnek részt, megtanulhatják a stresszkezelést, és különböző előadásokat tartunk. Plusz heti kétszer ingyen tanulhatnak angolul és olaszul. Sajnos egyre kevésbé van erre igény, pedig amikor végeztünk egy felmérést, hogy mit szeretnének tanulni, ezt a két nyelvet mondták. Elismerem, hogy sokat kell tanulniuk, nagy szorgalmat igényel egy-egy szak, de vannak, akik egyszerűbb szakokra járnak, és azt is látjuk, hogy vannak, akiknek a közösségi élet fontosabb, mint a tanulás. Vannak olyanok, akikre ha rákérdezünk, milyen színű a tanulószoba szekrénye, nem tudják. Igyekszünk ez ellen tenni, mert ez senkinek sem jó. A kollégium nívóját sem szeretnénk rontani. Szerencsére ez a hallgatók kisebb hányada. Minden lehetőség megvan arra, hogy egy átlagosan jó képességű hallgató adott idő alatt elvégezze az egyetemet – mondta Kanyári József, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a kollégiumba augusztus 6-ig lehet jelentkezni.