2024. július 17., szerda

Már egy hét sincs a Szigetig

Budapesti tudósítónktól

A héten érkezett a hír, hogy megjelent a 2010-es Sziget hivatalos műsorfüzete, a Pesti Est különszáma. Ez az a pillanat, amikor végérvényesen el kell gondolkodni azon, hogy minden egy helyen van-e, amit a fesztiválozó magával szándékozik vinni az Óbudai-szigetre. És ez az a pillanat, amikor ugyancsak el kell dönteni a hezitálónak, hogy tényleg ki akarja-e hagyni a szervezők által kínált program éppen mindegyik elemét…

Például a mínusz egyedik napi Kispál és a Borz koncertet. A mintegy háromórás búcsúkoncertet, amelyre a ma már kultikusnak számító zenekar hónapok óta készül, a menet közben látott koncertek alapján hatalmas lendülettel, sok-sok fantáziával és szenvedéllyel. A pécsi csapat hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy feloszlik, hogy az idei nyári turné az utolsó, s hogy a legeslegutolsó fellépése a Szigeten lesz augusztus 9-én, egy egészen különleges koncert formájában, ahol régi nagy kedvencek is lesznek, meg vendégfellépők is, meg minden, ami egy olyan estéhez kell, amit emlékezetesnek szánnak a házigazdák.

A nulladik nap az idén két megakoncert jegyében telik majd. A Nagyszínpadon augusztus 10-én már délután kettőkor kezdetét veszi a Reggae-Ska Ünnep, amellyel a szervezők Bob Marley születésének 65. évfordulója alkalmából tisztelegnek a világhírű zenész emléke és életműve előtt. A színpadon a Ladánybene 27 kezd, majd a The Aggrolites és a Toots & The Maytals következik. A sajátos ünnepnapot Marley egykori zenekara, a The Wailers és a UB40 zárja. Ugyanazon a napon, a Világzenei Nagyszínpadon a magyar zenészek a tavaly elhunyt Cseh Tamásra emlékeznek, felidézve a dalnok életművének legfontosabb állomásait. A Heaven Street Seven, a Csík zenekar, Péterfy Bori és a Love Band, a PASO, Másik János, a Napra, a Kistehén, Lovasi András, Palya Bea, a Balaton, a Quimby, a Besh o droM és mások adják elő Cseh Tamás egy-egy dalát, s emellett saját repertoárjukból is énekelnek.

Aztán augusztus 11-én kezdődik a „hivatalos” Sziget Fesztivál, amelynek első napján máris olyan fellépők lesznek a Nagyszínpadon, mint a The Toy Dolls, a Ska-P vagy a Madness. A folytatásban esedékes a Faithless, a Public Image Ltd., a Thirty Second to Mars, a Subsonica, az Iron Maiden, Billy Talent, a Kasabian és a Muse is. A német punknagyasszony, Nina Hagen az A38-Wan2 Színpadon lép fel, az MR2 a magyar könnyűzenei élet mai nagyjait vonultatja fel estéről estére. És még ezernyi dolog lesz…

A jegyárakról persze kellemetlen szót ejteni, hiszen az 54 ezer forint az ottalvós vagy a 46 ezer a hazamenős (sátrazásra, tisztálkodásra, a mínusz egyedik, illetve a nulladik napi koncerteken való jelenlétre nem feljogosító) jegyért meglehetősen borsos összeg. Azt viszont érdemes hangsúlyozni, hogy a mínusz egyedik, illetve a nulladik napra a napijegy ára 6 ezer forint – a „hivatalos” Sziget-tartam alatt a napijegyek ára 12 ezer forint. Aki sokallja, s a nagyszínpadi programokra sem kíváncsi, válthat éjszakai, félárú jegyet 6 ezer forintért, amivel másnap reggel 8-ig tartózkodhat a Sziget területén.