2024. augusztus 17., szombat

Megrekedt a szakvizsga-kérdés

Megkezdődött Szabadkán a Nyári Akadémia – A pedagógusok segítségét kéri az MNT és a tartományi oktatási titkárság is

Amíg az iskolát most messzire elkerülő diákok vakációznak, tanítóik, tanáraik a nyári szünet ideje alatt a szakmai előmozdulás, a munka iránti igényesség jegyében beültek a padokba. Főként persze Vajdaságból, de Romániából, Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek pedagógusok az ezen a héten zajló 14. Szabadkai Nyári Akadémiára, ahol elméleti, gyakorlati, módszertani ismereteket sajátíthatnak el a résztvevők. Hallanak majd a tehetséggondozásról, az élménypedagógiáról, a problémás diákok kezeléséről, különböző természettudományi témákról, irodalomról és sok egyébről is.

A rendezvényt tegnap dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke nyitotta meg, aki kiemelt néhány kulcsfontosságú, megoldandó oktatási témát. Mint elmondta, szeretnék elérni, hogy növekedjen a négyéves képzésben résztvevő magyar középiskolások száma, hogy a továbbtanulók 70 százaléka négyéves középiskolai képzésre jelentkezzen. Hangsúlyozta, hogy megoldásra vár a magyar nyelvű oktatás helyzete a szórványban. A cél az, hogy minden magyar gyerek számára biztosítva legyen a magyar tannyelvű oktatás lehetősége, méghozzá az eddigiektől jobb minőségben. Az MNT ehhez partnerséget kínál fel mindenkinek, hozzátéve, hogy a pedagógusoknak a vélemény kifejtése, a javaslattevés nemcsak egy lehetőség, hanem kötelesség is.

Ugyancsak az oktatást érintő kérdésekben számít a pedagógusokkal való együttműködésre a tartományi oktatási titkárság is. Dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár javaslatokat vár a szakmabeliektől, hogy milyen továbbképzési programokra lenne szükség, mit igényelnek maguk a pedagógusok. Emellett a titkárság e-mail címére várják a tanárok óravázlatait, amelyet közkinccsé tennének a titkárság honlapján. Ahogy a titkár elmondta, akkor lenne elégedett, ha minden órához legalább hat óravázlat érkezne. Eddig mintegy 1500 van, de kevés köztük a magyar. A szakvizsgát illetően nem tudott jó hírrel szolgálni. Bár a szabályzat november óta a miniszter asztalán van, mindeddig nem történt előrelépés, adminisztratív berkekben megrekedt a szakvizsga-kérdés. Így a licencet a magyar pedagógusok egyelőre még mindig Belgrádban szerezhetik meg, a magyartanárok például úgy, hogy mind a diákoknak, mind a bizottság tagjainak néhány mondatonként magyarról szerbre fordítanak. A szabályzat értelmében mentorokat képeznek ki, és azok asszisztensei foglalkoznak majd a tanárokkal, a vizsga jogi része pedig írásban történik. Jelenleg mintegy 2500 oktató dolgozik szakvizsga nélkül.

A résztvevőket köszöntötte még Ljubica Kiselički, a szabadkai polgármester tanácsadója, a magyar oktatási minisztérium képviseletében Király Annamária, a szabadkai magyar főkonzulátus nevében Tápi Lajos, Kasza József, aki Szabadka polgármestere volt, amikor elindult a Nyári Akadémia, valamint a kárpátaljai és felvidéki magyar pedagógus-szervezetek képviselői is.

Az akadémiások már a megnyitó után előadásokat hallgattak, a munka délután is folyt. A szabadnap csütörtökön lesz, amikor is Bánátba kirándulnak.