2024. július 16., kedd

Tekintély és létszámnövelés

Dr. Papp Endre: A Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia immáron tizenkilenc tagú, az optimális szám viszont harminc lenne

A minap tartotta közgyűlését a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia. Az összejövetelen megválasztották az új tagokat, s ezzel immáron 19-re bővült a létszám. A tagság összetételéről, a választás módjáról és a kilátásokról dr. Papp Endrét, a VTMA elnökét kérdeztük

– Háromévente van választás a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémián az alapszabályzat értelmében, ezúttal azonban egy kicsit késett a dolog, mert vártuk a vajdasági statútum elfogadását. Abban reménykedtünk, hogy az előbb megszületik majd, de mit tehettünk, ha így elhúzódott. Nekünk alkalmazkodnunk kellett a körülményekhez, mert a választási eljárásunk szorosan kötődött a statútum elfogadásához. Tavaly december 13-án írtuk ki a pályázatot, amelyre 44-en jelentkeztek, közülük 39-et támogatott az akadémia különböző szakosztálya. Kiemelném még, hogy 33 új jelentkező volt, akik nem rendes, hanem levelező tagnak jelöltették magukat. Bizony sok közismert személyiség adta be a jelentkezőlapját, ezért főhetett a fejünk, hogy mi csak négy helyre választhattunk be levelező tagot. Próbálkoztunk ugyan a Vajdasági Tudományos Titkárságon keresztül engedélyt szerezni a létszámbővítésre, sajnos azonban nem jártunk sikerrel. Megkíséreltük még, hogy a választási időszakban elhunyt két tagunk helyére próbáltunk újabb jelölteket beterjeszteni, de ez is meghiúsult.

Milyen most a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia leosztása, hányan vannak?

– Jelenleg 19 tagot számlál a testületünk, kezdetben 15-en voltunk, közülük három rendes és 12 levelező, illetve tiszteletbeli vagy külföldi tag. A három rendes tag közül egy, dr. Ribár Béla sajnos elhunyt, így maradt dr. Kasztori Rudolf, dr. Julijan Tamaš és jómagam. Az említetteken kívül most rendes tagnak választottuk meg dr. Szalma Józsefet, dr. Gaál Ferencet, Branimir Gudurićot, Milorad Miloradovot és posztumusz Branislav Tošićot. Ez utóbbi azért volt lehetséges, mert már eljárásban volt a megválasztása, így megtehettük, hogy posztumusz rendes taggá választjuk. Az akadémiának vannak külföldi tagjai is, dr. Ivan Damjanov, dr. Roman Kališan, valamint dr. Boško Kućanski, ezenfelül tiszteletbeli tagokat is választottunk: dr. Wilhelm Brauneder és dr. Radko Mesijar személyében.

Beszéljünk a legújabb levelező tagokról is!

– Négy levelező tagot választottunk meg, bár jóval többet szerettünk volna. Ők a következők: prof. dr. Jovan Komšić szociológus és politológus, Mladen Marinkov író, dr. Svetozar Nićin sebész, valamint Miroslav Štatkić zeneszerző. Nagyon elégedett vagyok a mostani választásunkkal, mert sikerült azokat a területeket is lefednünk, ahol eddig nem voltak szakakadémikusaink. Ilyen például a zeneszerző, a szociológus vagy a politológus, de örömmel tölt el, hogy tartományunk vezető sebésze, Nićin professzor is bekerült közénk. Ő egy híres szívgyógyász, 5000 műtétet tudhat maga mögött, és méltán elismert világszerte. De megemlíthetném Štatkić zeneszerző urat is, aki 39 éves pályafutása alatt összesen 300 szerzeményt és 70 szimfonikus művet komponált.

Ezek szerint elégedett a mostani választással?

– Teljesen elégedett nem vagyok. Legközelebb 2012-ben fogunk pályázatot kiírni, szerintem talán akkor majd elérjük a működésünkhöz szükséges optimális létszámot, a 30 tagot. Egyébként akadémiánk legnagyobb gondja a saját épület hiánya. Ideiglenesen a Duna utca 37. szám alatt, az egykori Forradalmi, a mai Modern Művészetek Múzeumában rendezkedtünk be, de ez nem megoldás. Most azon dolgozunk, hogy legyen végre méltó székhelyünk. Az újvidéki városi vezetéssel és a tartományi vezetőkkel is folytatunk tárgyalásokat, hiszen sokkal nagyobb térre lenne szükségünk. Talán ősztől reménykedhetünk egy újabb otthont jelentő megoldásban. Jelenlegi legnagyobb projektumunk a Vajdasági Enciklopédia, amely hosszú távú, többéves munka. Remélhetőleg az év végéig be tudjuk fejezni az A betűs szócikkeket. Számunkra létfontosságú lenne, hogy végre-valahára a költségvetésbe is bekerüljön a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia pénzelésének tétele. Eddig fő bevételi forrásaink a különböző projektumok voltak. Rendszeresen pályáztunk, minden évben bizonyítottunk, rendszerint megállapították, hogy jól teljesítettünk, mert másképp nem kaptunk volna újabb támogatást. Ilyen projektumból fizetjük ki például a Vajdasági Enciklopédia elkészítését is. Ennek ellenére stabil alapra lenne szükségünk, hogy zökkenőmentesen működhessünk.

Ezek szerint a végső és az önök számára kedvező megoldást majd csak 2012-től reméli, amikor újabb pályázat jelenik meg a tagság bővítésére?

– Őszintén remélem, hogy akkorra minden gondunkat rendezni tudunk majd. Az év elején írjuk ki majd a pályázatot, és jó lenne, ha akkor nem szabnák meg, hogy hány taggal bővülhet a létszámunk. Kitartok amellett, hogy az optimális működéshez legalább 30 fős állományra lenne szükségünk. Fontosnak tartom továbbá sokrétűen fejleszteni a tevékenységünket. Az intézetekkel való együttműködésre nagy hangsúlyt fektetek, jó lenne, ha ők is tudnának csatlakozni hozzánk, és különböző területeken képesek lennénk előrelépni. Gondolok itt például a multikulturális intézet létrehozására, mert erre nálunk, Vajdaságban valóban szükség lenne.