2024. augusztus 17., szombat

A határon túli magyar irodalomról

Szerdától péntekig a vajdasági magyar irodalom is fókuszba kerül a 38. Tokaji Írótáborban

A határon túli magyar irodalom ügyeivel, a magyar irodalom határon túli égtájaival foglalkozik az immár 38. alkalommal megrendezendő Tokaji Írótábor, amely szerdától péntekig várja az írókat, költőket, esszéírókat, esztétákat, irodalomtörténészeket. A tanácskozásoknak és a kiállításoknak hagyományosan idén is a borok fővárosa, Tokaj ad otthont. A rendezvényen a magyar irodalom erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, felvidéki, nyugat-európai és tengerentúl művelői, szerzői szólalnak meg, fejtik ki véleményüket – közölte Mezey Katalin, a Tokaji Írótábor Egyesület kuratóriumi elnöke az MTI-nek.

Elmondása szerint az írótábor kezdetektől fogva befogadta, hívta a különböző nézeteket valló írástudókat, közéleti szereplőket, hogy fejtsék ki nézeteiket, ütköztessék azokat, Tokaj évről évre meghatározóan a nemzeti érzelmű és közéleti elkötelezettségű résztvevők gyülekezőhelye volt és az ma is. A Tokaji Írótábor nagy hagyományokkal rendelkezik, az egyik legrégebbi regionális, nemzetközi irodalmi-közéleti fórum. A hetvenes évektől itt vetődtek fel először olyan megoldatlan társadalmi kérdések, mint a népességfogyás, a környezetvédelem, a kistelepülések helyzete, a lakótelepi elszigetelődés, vagy a határon túli magyarság sorsa, és itt foglalkoztak először a magyar irodalom jelenlétével Európában.

Amellett, hogy részt vesznek, előadást is tartanak az idei írótáborban vajdasági magyar alkotók is. Szerdán délután A magyar irodalom égtájai - Sokágú síp Tokajban elnevezésű tanácskozáson többek között Fekete J. József irodalomkritikus is az előadók között szerepel, a Pályakezdés, fiatalok nevű munkacsoport-ülésen pedig Beke Ottó irodalmár, doktorandusz előadását is meghallgathatják a résztvevők. Csütörtökön délelőtt a vajdasági magyar irodalmat Kontra Ferenc író képviseli A magyar irodalom égtájai - Sokágú síp Tokajban tanácskozáson, az aznapi munkacsoport-üléseken pedig Fekete J. József is előadást tart a Magyar könyvkiadás nevű szekcióban, a Magyar folyóirat-kiadás szekcióban pedig az irodalomkritikus mellett szót kap Samu János Vilmos irodalmár, doktorandusz is. A csütörtöki Pályakezdés, fiatalok csoportot pedig Beke Ottó vezeti.

Az előadások mellett az írótáborban könyv- és folyóirat-kiállítást, irodalmi estet, filmvetítést szerveznek és bemutatkoznak írói társaságok is.