2024. augusztus 17., szombat

Gazdag táncpanoráma

Interetno fesztivál 2010: Az idén kilenc ország tánccsoportja vendégeskedik Szabadkán

Kevesebb mint 10 nap van hátra – augusztus 21-én, jövő szombaton a nulladik nappal veszi kezdetét Szabadkán, a városháza előtti téren kialakított Etnopolisban az idei Interetno fesztivál, amelyen nem kevesebb, mint kilenc ország néptánckultúrájából kaphatunk ízelítőt öt napon át, sőt a fellépők 23 órától a Népkörben, a fesztiválklubban – ahol egy-egy nép estjét szervezik meg – táncokat is tanítanak az érdeklődőknek. Etnopolisban a táncpanoráma nyitóceremóniája jövő vasárnap 20 órakor lesz, és a csütörtöki záróceremóniáig minden este ugyanitt, ugyanekkor élvezhetjük a gazdag táncpanorámát: a Kolumbiából, Dél-Koreából, Paraguayból, Kanadából, Olaszországból, Moldáviából, Görögországból és Szerbiából érkező fellépők műsorait, és a fesztiválnak Magyarország is a vendége lesz. Az együttesek felvonulása idén új úton történik: a Sportcsarnoktól indulva a sugárúton keresztül érkeznek el Etnopolisba.

A hagyományokhoz híven idén is lesznek kísérő rendezvények. Nem marad el az Etnopolis hangulatát meghatározó kirakodóvásár, ahol most olyan kézművesek állítanak ki, akik bemutatót is tartanak a mesterségükről. A legkisebb látogatókat az okösarok várja, ahol kézműves- és ügyességi foglalkozásokon vehetnek részt, de láthatnak utcaszínházat, mesejátékot, középkori bemutatót, és mesét is hallgathatnak. Két kiállítás is megtekinthető, az Ex libris és a Pannónia Fotóklub tárlata. Az utolsó napon, mint minden évben, az idén is megszervezik a szeretetasztalt, amikor is a szabadkaiak készítette finomságokkal vendégelik meg a hozzánk érkezőket.

Mindemellett koncertek is lesznek. 21-én, szombaton a 10 éves Juhász zenekar mutatja be a jubileumra készült lemezét, vasárnap a zsidó zenei hangzást hozza el a Sheket zenekar, hétfőn roma és balkáni zenével lép fel a KAL zenekar, szerdán pedig a Magyar Állami Népi Együttes zenekara muzsikál, azaz Pál István és bandája.

Az idei újdonság a koreográfusok versenye, a Koreográfia 024. A koreográfusoknak egyetlen nap alatt kell koreográfiát készíteniük a rendelkezésre álló néptáncosokkal meghatározott régió zenéjére. Összesen öten jelentkeztek, közülük ketten párban. Megmérettetik a horgosi Szécsi Balázs, az óbecsei Cseszák Balázs és Korcsik Anikó, a budapesti Sikentánc Szilveszter, a kecskeméti Böde István és Ádler Irisz, valamint a jászberényi Farkas Tamás. A zsűri képviselői zömmel magyarországi szakemberek, köztük van Mihályi Gábor, a MÁNE művészeti vezetője is. A versenyben összesen 39 néptáncos pár lesz a segítségükre.

Ahogy azt a szervezőktől, Bodrogi Bélától, Bodrogi Hajnalkától, Brezovszki Rolandtól és Juhász Gábortól megtudtuk, idén nem kis nehézségekkel szembenézve kellett megszervezniük a fesztivált, úgy, hogy a minőségét ne veszítse, de tudva azt, hogy a korábbi évekhez képest a támogatóktól 20–30 százalékkal kevesebb pénzt sikerült szerezni, s a megígért támogatások egy része még meg sem érkezett. A fesztivál idei költségvetése mintegy 6 millió dinár.