2024. augusztus 17., szombat

Berlintől Splitig

Turné nyolc ország fiatal zenészeinek alkalmi zenekarával

A németországi Young Euro Classic pályázatára jelentkezett, majd részvételi lehetőséget nyert mintegy negyven, 19 és 25 év közötti, Szerbiából, Szlovéniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Macedóniából, Montenegróból, Albániából és Németországból érkezett zeneakadémista. Alkalmi klasszikus zenekarrá formálódva 16 napot töltöttek próbákkal és koncertezéssel Berlinben, Kasselben, Podgoricában, Cetinjén és Splitben. Egy szarajevói koncert is tervben volt, mivel azonban az albán fiatalok nem kapták meg a vízumot, az ottani fellépés elmaradt. Kifizették nekik a szállást, az ellátást és az utazást, a közel kétórás koncerteken azonban ingyen játszottak.

A csapat tagja volt az idén a szabadkai Skofljanec József, a belgrádi zeneakadémia trombita szakának frissen végzett hallgatója is, aki elmesélte nekünk, hogyan múlt a több mint két hetes külföldi turnézás.

– Mivel abból a régióból jöttünk össze, ahol megéltük a háborúskodást, az eljátszandó műveknek is voltak ilyen témái: a háború utáni csend, hogy hogyan élték meg a fiatalok a nehéz időszakot, hogy érezhették magukat... A klasszikus Beethoven mellett kortárs műveket is játszottunk. Ezek elég nehezek voltak. Már itthon megkaptuk a kottákat, és Berlinbe érve is rengeteget gyakoroltunk, szó szerint egész nap, napi 8 órát biztosan, étkezési szünetekkel reggeltől este tízig. Sajnos Berlinből ezért alig láttam valamit. Hat napot gyakoroltunk, majd a főpróba után volt az első koncertünk a berlini Konzerthausban. Már a premieren is telt ház volt. Előadásonként közel 1000-1000 ember hallhatott minket, és a tapsból ítélve nagyon jól fogadtak, jó közönségünk volt Kasselban, Cetinjén és Splitben is. Berlinben eredeti kottákat biztosítottak nekünk, mert ott büntetéssel jár a fénymásolat használata.

Persze ha sok különböző országból verődik össze ennyi fiatal, bármennyire is megfeszített tempóban dolgoznak, nem maradhatnak el a beszélgetések sem, s mivel itt zenészekről van szó, természetesen leginkább a zene került szóba közöttük.

– Ahogy beszélgettünk, arról hallottam, hogy a többi országban jóval több pénz jut a kultúrára, így például a filharmóniára is. Sokat utaznak, és a hazai szerepléseken kívül fontos részt venni külföldi versenyeken, fesztiválokon is. Az albániaiak elmondták, hogy ők éppen Japánból tértek vissza a Young Euro Classic rendezvénye előtt.