2024. augusztus 17., szombat

Keleti dübörgés, nyugati kurjantás

Kik is Szabadka vendégei? – A IX. Interetno Fesztivál fellépőiről

„A világ Szabadkára érkezett” – hangzott el ismét az Interetno Fesztivál mottója. Igen, a világ immár kilencedik alkalommal érkezett Szabadkára, hogy ezúttal a hazai fellépők mellett kolumbiai, dél-koreai, kanadai, olaszországi és paraguayi néptáncosok mutassák be nekünk, Etnopolis lakóinak világuk egy szeletét.

Különböző kultúrák, hagyományok, nyelvek, színek és mentalitások váltják egymást a színpadon, és ennek a sokszínűségnek nem csupán nézőként lehetünk részesei, hiszen – ellátogatva a fesztiválklubba – együtt táncolhatunk a fellépőkkel. A nyitóceremónián mindegyik csoport bemutatkozott egy-egy élvezetes műsorszámmal. A külföldiek a házigazda Népkör MMK és a topolyai Vuk Stefanović Karadžić SZMK fellépői után léptek színpadra.

De kik is érkeztek hozzánk?

A kolumbiai csoport tavaly már járt nálunk, s akkor rácsodálkozhattunk, hogy mennyire hihetetlenül energikusak és jókedvűek. Mint mondták, náluk a néptánc tulajdonképpen a karneváli hangulatot jelenti. Idén már minderre felkészülve vártam őket, s lám, most megtörténik újra: csütörtökig karnevál Szabadkán.

A dél-koraiak kimérten, apró léptekkel vették birtokukba a színpadot, hogy azután a kezdeti csilingelő hangokat dobolással váltsák fel. Nagy meglepést okoztak, amikor elkezdtek dübörögni a hirtelen előkapott óriási dobokon. Egy szelet Kelet.

Azért voltam kíváncsi nagyon a kanadaiakra, mert el sem tudtam képzelni, milyen is néptáncuk. Nos, nincs mit ezen ragozni: jó. Szájat mosolyra görbítő zene, ritmusos, lábdobolós tánc.

Olaszok is voltak már Etnopolis vendégei, az akkori csapat zászlódobálással kápráztatott el, az idén pedig néptáncosok érkeztek Olaszországból is. Vidámak, temperamentumosak – olaszok.

És hogy hogyan lehet szó szerint kiabálni és még ezt is értékesen a produkció szerves részévé tenni, azt a paraguayi csoport bizonyította be. A kolumbiaiakéhoz hasonlóan ők is nagyon színesek, s ha egy picivel is visszafogottabban ropták, azt megtoldották egy-egy kurjantással.

Csütörtökig tehát velük találkozhatunk Etnopolisban. Meg mással is. Ma 18.30-kor például gólyalábasokkal. 20.30-kor kezdődik a táncpanoráma, 23 órától pedig a Népkör fesztiválklubja várja látogatóit.