2024. szeptember 3., kedd

Nem lehet „kotlani”

A120 éves szabadkai Városi Könyvtár változások előtt áll

Az elkövetkezendő időszak a reformok jegyében zajlik a szabadkai Városi Könyvtárban. A változtatások sora valójában már a könyvek elektronikus katalogizálásával megkezdődött.

A könyvtár méltón szeretné megünnepelni a 120. születésnapját, a továbbiakban pedig minél előbb fel akar zárkózni a régió könyvtáraihoz. A változásokról Dragan Rokvić igazgató és Ágoston Pribilla Valéria igazgatóhelyettes számolt be lapunknak.

– A Városi Könyvtár októberben ünnepli 120 éves fennállását, ezért az idén komolyabb reformokba fogtunk bele. Először is szeretnénk befejezni az elektronikus katalógusunkat, amellyel máris jól haladunk. A mai napig 10 144 feljegyzéssel készültünk el, és reméljük, hogy ebben az évben sikerül feldolgoznunk több mint 20 000 könyvet. Ez az információs felzárkózás a fő tervünk, mert csak így tudunk lépés tartani a régió könyvtáraival – mondta az igazgató.

A könyvtár következő célja az olvasók számának növelése, amelyhez hozzásegített a 100 nap 100 dinár akció, amikor is száz nap alatt száz dinárért lehetett betagosodni.

– Míg tavaly az első hat hónapban 1921 olvasónk volt, az idén – szintén fél év alatt – ez a szám 6689-re növekedett. Ha már a számoknál tartunk, harmadik törekvésünk a vásárolt könyvekre vonatkozik. Tavaly 1793 könyvet vásároltunk, ebben az évben pedig hat hónap alatt 1943 könyvet szereztünk be. Az év második felében is a reformokkal foglalkozunk. Folyamatban van a régi folyóiratok digitalizációja, például a Bácsmegyei Naplóé és a Bácskai Hírlapé, valamint a többi jelentős magyar nyelvű folyóiraté is, amelyek rendkívüli kulturális örökségnek számítanak. Egyébként az adatainkat nézve a könyvtárunk berkeiben megtartott irodalmi estek, műhelymunkák száma is jelentősen megnövekedett az elmúlt periódusban.

A változások a hanyag olvasókat is érintik, tehát azokat, akik sokáig szeretnek „kotlani” a kikölcsönzött könyveken.

– Jelenleg még kartonokon vezetjük a nyilvántartást. Rendkívül belátók vagyunk, csak azoknak küldünk figyelmeztetéseket, és azokkal fizettetjük meg a 150 dináros késedelmi díjat, akik jelentősen túllépték a könyvek visszaszolgáltatásának határidejét. A 100 nap 100 dinárért akciónk keretén belül az adósságok megbocsátását is meghirdettük. Elengedtünk minden tartozást annak érdekében, hogy visszahozzák az olvasók a könyveket. Reményeink szerint azonban jövőre beindul az új rendszer, és változtat ezen. Minden könyvet elektronikusan megjelölünk, és bárkóddal látunk el. Ezzel sikerülhet a kint levő könyvek időben történő visszahozását meggyorsítani, mivel bárkódolvasókkal pontos nyilvántartásunk lesz. Így akár bírósági úton is terhelhetjük a nem túl lelkiismeretes olvasókat. Az elektronikus katalógus elkészítésével pontosan tudjuk majd követni az adatokat, a tervek szerint pedig minden napra 6 dinár lesz a késedelmi díj. Ez fontos, mert naponta tapasztaljuk, hogy alapművek hiányoznak a könyvtárból, és egyesek egyáltalán nem hozzák vissza a kikölcsönzött könyveket. Ráadásul valamelyeket nehezen tudjuk beszerezni, mert nem kerül újra kiadásra. Ha valaki elveszíti a könyvet, akkor is jobb, ha jelzi ezt. Ebben az esetben beszerzi ugyanazt a könyvet, vagy vesz egy másikat ugyanolyan értékben – tanácsolta az igazgató és az igazgatóhelyettes, akiktől azt is megtudtuk, hogy leginkább a könnyebb műfajú olvasmányokért „állnak sorba” az érdeklődők, tehát a legmenőbbek még mindig a szerelmes regények és a krimik. Ha azonban valaki sehogy sem leli az általa keresett könyvet, előjegyeztethet rá, és ha visszahozzák, a könyvtár dolgozói értesítik telefonon.

A Városi Könyvtár 120 éves ünneplésére monográfiát is készít, valamint az irodalmi estekről is összeállítanánk egy kiállítást. A reformokba a továbbiakban a könyvtárhoz tartozó topolyai és kishegyesi részleg működésének átvizsgálása is beletartozik majd. A Városi Könyvtár nagyszabású új tervet is készít, amelynek keretében fő aktivitásuk a kultúrörökségeink megőrzése lesz. Ebbe mindenképpen beletartoznak különböző tanácskozások, és a nemzeti tanácsok közös stratégiájának kidolgozása.