2024. augusztus 17., szombat

Ivan Sarić Műszaki Iskola

Nevet változtatott a szabadkai Műszaki Középiskola

Különleges alkalommal kezdődött idén a tanév a szabadkai Műszaki Középiskolában: az intézmény nevet változtatott, ezt ünnepelték meg tegnap az iskola dolgozói, diákjai, vendégei, és mától a dolgozók, diákok már az Ivan Sarić Műszaki Iskolába térnek be. Szárits János (Ivan Sarić) (1876–1966) szabadkai repülőgép-építő és sportrepülő nevét vette fel az intézmény.

Ahogy Ivanović Erzsébet igazgatónő elmondta, a névváltoztatással azt is akarták igazolni, hogy büszkék Szabadka haladó szellemiségére, európaiságára.

A névváltoztatás azonban mindezek mellett azt a pozitívumot is hozza, hogy így kivédhető, hogy az intézményt összekeverjék a szabadkai Politechnikai Iskolával nevük hasonlósága miatt. Erre ugyanis már adódott példa (szerbül Tehnička Škola és Politehnička Škola).

A névadó ünnepségen jelen volt dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár is, aki örömét fejezte ki, amiért Szabadka tiszteli a műszaki tudományokat, és fenntartja azok emlékét, akik sokat tettek a műszaki fejlődésért.

A kereskedelmi főiskolát végzett Száritsot a saját fejlesztésű gépeivel tett repülések érdekelték. Őt nevezik a magyar repüléstörténet „ősrepülőjének”. 1909-ben Párizsban járt, ahol megismerkedett a Louis Blériot által készített repülő szerkezetével. Ez évtől elkezdte építeni 24 lóerős Sarić1 nevet viselő repülőgépét, és sikeresen levegőbe emelkedett 1910. október 16-án, a városi versenypálya fölött. Tettét 7000 ember nézte végig. Továbbra is fejlesztésekkel foglalkozott. A háború után elsősorban olyan repülő alkalmatosság (korai helikopter) fejlesztésén dolgozott, amely vertikálisan képes felszállni. Kiváló sportember volt: kerékpározott, birkózott, autó- és motorkerékpár-versenyeken vett részt, és meghatározó alakja volt a szabadkai sportéletnek. Szülővárosában alkotott és maradt sportmecénás egészen élete végéig.