2024. augusztus 17., szombat

Pontos listát követelnek

Az iskoláknak egy listán kell feltüntetniük, hogy tanáraik pontosan milyen normával, mit tanítanak

Bár az iskolaigazgatóság szerint az észak- és nyugat-bácskai oktatási körzetben 250, munkaerő-feleslegnek számító tanügyi dolgozó van, akik továbbra is dolgoznak, az iskolák szerint viszont nincs ennyi, mert sikerült elosztani az iskoláknak egymás között a tanárokat, hogy senki se maradjon munka nélkül. A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete szerint ez a kimutatás, amely szerint nincsenek munkaerő-feleslegnek minősülő tanügyesek, nem pontos. Egy olyan részletes listára lenne szükség, amelyen feltüntetik a dolgozó nevét a normájával, de úgy, hogy odaírják azt is, hogy például a 100%-os norma úgy jön ki, hogy 25 százalékkal az illető mondjuk az iskolakönyvtárban dolgozik.

Ahogy azt a szakszervezet pénteki sajtótájékoztatóján megtudtuk, az észak- és nyugat-bácskai oktatási körzet vezetője most ilyen lista leadását kérte az iskoláktól, a szervezet pedig igényt tart arra, hogy a minisztériumba eljuttatott listák számukra is elérhetők legyenek. A munkaerő-feleslegnek nyilvánított dolgozóknak megfelelő végkielégítést kell biztosítani, s a szakszervezet ennek mielőbbi megoldását sürgeti.

A szakszervezet tárgyalt a minisztériumi illetékesekkel a bérek emeléséről is. A szakszervezet ugyanis követeli a bérek reális szintre való emelését, még a fizetések befagyasztása előtt, ami januártól várható. Továbbá kérik, hogy az államkasszából az oktatásra fordított összeg emelkedjen. Jelenleg ez csupán a büdzsé 3,3 százaléka.