2024. augusztus 17., szombat

Digitális iskolák

Eddig mindössze 2172 iskola jelentkezett a minisztériumnak az iskolák számítógépes felszerelését fejlesztő programjára, holott háromezerre számítottak
Szerdáig lehet jelentkezni a távközlési minisztérium pályázatára, a Digitális iskola elnevezésű programra, amelynek keretében az iskolák ingyen juthatnak számítógépekhez. Bár a minisztérium a tervek szerint 3000 általános iskolát támogatna, eddig nem jelentkezett ennyi oktatási intézmény. Keddig, az utolsó előtti napig 2172 iskola jelezte, hogy szeretne számítógépeket kapni.

A távközlési minisztérium 6,5 millió dinárt különített el a programra, és a terveik szerint 3000 iskolát támogattak volna – csakhogy nem jelentkeztek ennyien.

Az, hogy melyik iskola hány komputert kap, a diákok létszámától és az informatikai szaktanterem méretétől függ. Diákonként legalább 2 négyzetmétert számolnak, tehát ha a nagyobb létszámú iskolákban kisebb az informatikaterem, akkor kevesebb számítógépet igényelhettek, mint például egyes kisebb létszámú, ám nagyobb teremmel rendelkező iskolák. Így történhetett meg, hogy például a bácskossuthfalvi iskola 337 tanulóval 15, míg a gunarasi iskola 164 diákkal 20 gépre pályázhatott. Mindezek ellenére azonban az oktatási intézmények elégedettek lehetnek ezzel a programmal, hiszen a korszerű komputerek mindenhol jól jönnek, mert az iskolák nagyon nehezen tudnak fejlesztésre pénzt szerezni, számítógépeket és programokat vásárolni, az utóbbi két évben a különböző pályázatok is inkább projektumokat támogatnak, és kevésbé eszközbeszerzést. Marija Laganin, a minisztérium sajtófelelőse elmondta: habár az iskoláknak vannak számítógépeik, ezek már jócskán elavultak. Ezt erősítették meg az általunk megkérdezett intézményekben is.

A gunarasi általános iskolában 10 számítógép van, de azok régiek, elavultak, s ha tönkremennek, már nehéz megfelelő alkatrészt találni hozzájuk, újak vásárlására pedig nincs pénz – tudtuk meg Csíkos Hermina igazgatónőtől. Örömmel jelentkeztek a pályázatra, ők 20 gépet igényelhettek. A bácskossuthfalvi iskola igazgatónője, Gellért Csákvári Hajnalka is azt nehezményezi, hogy nem könnyű eszközbeszerzésre pénzt szerezni. Éppen ezért örülnek ennek a minisztériumi támogatásnak.

– 15 számítógépünk van, csak ennyire tudtunk pályázni a szaktanterem mérete miatt. Ennyi komputert tudunk az előírásoknak megfelelően elhelyezni. Van 2-3 Pentium IV-esük, a többi azonban Pentium II-es, úgyhogy elkel már a korszerűsítés. Ha sikerül megkapnunk az új gépeket, akkor azok a régiek helyére kerülnének, az régieket pedig betesszük az osztálytermekbe – mondta az igazgatónő.

Ugyanez a terve a szabadkai Jovan Mikić Iskolának is, azaz ők is az osztálytermeket szemelték ki a régi számítógépek új helyének, az új komputerek pedig az informatikaterembe kerülnének. A kereken 700 diákot számláló iskolának 17 számítógépe van. 25-re pályáztak.

– Nagy szükség van a korszerűsítésre, hiszen a számítógépek világa már régen nem a jövő, hanem a jelen, lépést kellene tartanunk, és fájó, hogy a tanfelszerelésre kevés pénz jut – hallottuk Juhász Etuskától, akitől azt is megtudtuk, hogy diákjaik elsőben A játéktól a számítógépig nevű választott tantárgy mellett döntöttek, s a felsősök is az informatikát választották.

Marija Laganin elmondta: a programra fordított pénzt elég lett volna arra, hogy Szerbia összes általános iskolája jelentkezzen, ám így is az iskolák háromnegyed része jut új számítógépekhez. Mint mondta, felszereltség szempontjából a kistelepülések vannak a legrosszabb helyzetben.

– Vannak olyan kis iskolák, ahol nincs is számítógép, a városi iskolákban ugyan vannak komputerek, de elavultak. A feltétel, hogy az iskolának legyen terme, ahová kerülnek a számítógépek, és legyen egy kijelölt tanár, aki felügyeli a használatukat. Ő szervezi meg azt is, hogy a diákok ne csak informatikaórán, hanem máskor, órák után is használhassák a gépeket, természetesen az iskolaidő alatt. Arról, hogy meghosszabbítjuk-e a jelentkezési határidőt, még nem volt szó.