2024. szeptember 3., kedd

Kisbabáknak is készül előadás

Évadnyitás a szabadkai Gyermekszínházban

A szabadkai Gyermekszínház a Zenélő Ház című felújított, magyar nyelvű előadással kezdi az új évadot ma, szombaton 11 órakor a Mladost Művelődési Egyesületben, a jövő vasárnap pedig a James és az óriás barackot játsszák.

Az évadnyitó sajtótájékoztatón S. Árokszállási Márta, a színház igazgatója két előadást emelt ki. Az U tamit, amely több fesztiválon szerepelt és díjat is nyert, valamint A rettentő görög vitézt, amellyel Pécsett és Budapesten vendégszerepeltek, terveik szerint pedig hamarosan bejárják vele az egész Vajdaságot. A 2010/2011-es évadban több újdonságra is sor kerül majd. Az október végére tervezett Pao s kruške című darab a környezetvédelemre tanítja a gyerekeket, ezért a színpadra állításához szükséges anyagi támogatás a környezetvédelmi minisztériumtól érkezik. Novemberben egy magyar nyelvű előadás bemutatóját láthatjuk, amely kimondottan a legkisebbekhez szól, hat hónapostól három éves korig. Igazi kuriózum lesz, hiszen ilyen jellegű darabot még nem játszottak Szerbiában. Az előadást egy magyarországi rendezőnő, Kiss Rita készíti, és a későbbiekben szerbre is lefordítják.

Újdonságnak számít az is, hogy együttműködésre került sor Szerbia hét hivatásos gyermekszínháza között. Ezt a lépés főleg azért tették meg, mert a pénztelenség miatt kevesebb előadás készülhet. E kapcsolat gyümölcsét már 27-én és 28-án élvezhetik a gyerekek, amikor a kragujevaci gyermekszínház vendégszerepel a Népkörben, a Radoznalo slonče című előadással. A hét város egyébként újévig rendszeresen cserél előadásokat.

A szabadkai Gyermekszínház az idén úgynevezett nyilvános órákat tart, amelyekre 6–12 éves gyerekeket várnak. Kezdetben szerb nyelven folyik a foglalkozás, vélhetően azonban október végére magyar csoport is alakul. Az órák alatt a gyermekekkel előadás készül, amelyet a Gyermekszínház a repertoárjára tűz.

Az igazgatónő a legégetőbb problémára is rátért:

– Jelenleg a számunkra az a legfontosabb, hogy befejeződjön a a Gyermekszínház épületének felújítása. Eddig a pénzhiány jelentett akadályt, konkrétan nyolcmillió dinár hiányzott, de úgy tudjuk, hogy ez megoldódott. A megnyitó dátumaként december 26-át kereteztem be magamnak, de csak azért, mert 1934-ben ekkor tartottak először gyermekeknek szóló előadást Szabadkán. Megtörténhet persze az is, hogy az épület megnyitása eltolódik jövő januárra.