2024. augusztus 17., szombat

Mit mondanak a szülőknek?

Továbbra is rendőrségi jelentések híján az ellopott autóbusz ügyében

Hogy ki tehető felelőssé a szabadkai diákok római érettségi kirándulásán ellopott autóbusz miatt, arról nem hallottunk azon a sajtótájékoztatón, amelyet Bem Igor, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója, Nikola Korać, a Proffis utazási iroda tulajdonosa és Fazekas Tibor, a Subotica-trans utasszállító vállalat igazgatója tartott. Azt viszont megtudtuk, hogy semmilyen információik nincsenek a nyomozással kapcsolatban, mert a hivatalos szervektől – elsősorban a római rendőrségtől – még nem érkezett jelentés.

– Az iskola biztosan nem felelős a történtekért. A felvállalt feladatunkat, azaz a diákok biztonságának szavatolását teljes mértékben elvégeztük, hiszen a tanárok egyszer sem hagyták magukra a diákokat, velük voltak mindvégig. Ez a mi feladatunk: vigyázni a tanulókra, felügyelni rájuk – mondta el az iskola igazgatója.

Nikola Korać is hangsúlyozta: eleget tettek a törvényben foglalt kötelezettségeiknek. Megkötötték a szükséges szerződéseket az iskolával és az utaztatóval. Ők felelnek a programért, amely rendben ment, hiszen mindent végrehajtottak, amit elterveztek, a lopásig minden gond nélkül zajlott a kirándulás.

Az egyik autóbusz ellopása és a másik megrongálása abban a 10–15 percben történt, amikor egészségügyi kitérőt tettek Rómától mintegy 40 kilométerre egy bevásárlóközpontban. A buszok a bevásárlóközpont őrzött, kamerákkal felszerelt parkolójában álltak, és e néhány perc alatt senki sem tartózkodott a közelükben. A kérdésre, hogy a sofőrök miért nem egymást váltva tartottak szünetet, Fazekas Tibor a következőket válaszolta:

– A megelőzésre nincs előírás. Hangsúlyozom, hogy egy zárt, kamerákkal felszerelt parkolóról van szó. Ott volt a parkolóőr is. Igen, lehet, hogy valamelyiknek erre a 10 percre is ott kellett volna maradnia, de akkor meg netán még személyi sérülés is történt volna. Ki tudja?

A diákok útleveleik és csomagjaik nélkül maradtak, az utasszállító vállalat pedig busz nélkül. A törvény az egészségügyi biztosítást irányozza elő, ezt a diákok meg is kötötték. Ez az utazási iroda feladatköre, de az irodának a lopásra és a csomagokra nem kötelessége biztosítást köttetni. Az útipoggyászra nem kötelező biztosítást kötni, ha valaki mégis akarja, önként, egyénileg megteheti. Az utazási iroda tehát – mint a tulajdonos mondta – nem vállal felelősséget a táskák eltűnéséért, mint ahogy az autóbusz ellopásáért sem, hiszen az ugye nem az iroda tulajdona volt, az csak a szolgáltatás igénybevevője. Az autóbusz pedig nem volt biztosítva lopás esetére. Ahogy azt Fazekas elmondta, a Subotica-trans számos esetre biztosította a járműveit, de gépjárműlopásra nem, mert ez évi kétmillió dinárba kerülne, és a statisztikák szerint a buszlopás nem is gyakori. A vállalat anyagi kára mintegy 150 ezer euró.

A diákok útlevelei az autóbusz széfjében voltak. A feltört autóbusz széfjéből nem is tűntek el az útlevelek, az ellopott busz utasai viszont okmányaik nélkül maradtak. Felmerül a kérdés, hogy a kirándulók miért nem tartották maguknál okirataikat. Ezzel kapcsolatban Korać elmondta: az a gyakorlat, hogy a busz széfjében őrzik őket, mert a tapasztalat szerint a diákok sokszor elveszítik útlevelüket, vagy zsebtolvajok áldozatai lesznek, ezért – ahogy fogalmazott – nem okos dolog az útleveleiket magukkal vinniük.

A Proffis tulajdonosát emlékeztették arra az estere is, amikor korábban ugyancsak Olaszországban a gimnazisták útleveleit egy hotel éttermének hűtőszekrényében találták meg. Ezt az utat is ez az utazási iroda szervezte.

– Az iskola tanára leadta megőrzésre az útleveleket a recepción, és reggel, amikor kérték, nem találták azokat. Azonnal értesítették a rendőrséget, a konzulátust is. Úton Milánó felé kapták a hírt, hogy az útleveleket megtalálták a frizsiderben. Kérdem én, mi itt a mi hibánk? Hol van ebben az utazási iroda felelőssége? Mi a kirándulás programjáért felelünk. A tanár megfelelően járt el, amikor megőrzésre a recepción hagyta az útleveleket. Nincsenek bővebb információink erről. Nem tudjuk, kik tették, de az biztos, hogy a hotelben nagy volt a tömeg, más országokból is jöttek csoportok. Talán valakik azt gondolták, hogy a csomagban értékes dolgok vannak, azután pedig, amikor már látták, hogy csak útlevelek, az étterem hűtőszekrényében hagyták őket, mert csak oda tudtak bejutni. Nem tudjuk.

A három igazgató hamarosan közös szülői értekezletet tart, de – mint mondták – jelentések híján sajnos a szülőknek sem tudnak bővebb információval szolgálni.

A kirándulók újabb csoportja egy másik iskolából ma indul Rómába.