2024. szeptember 3., kedd

Versenyképes felsőoktatást!

A szerbiai oktatási miniszter pénteken a szabadkai Közgazdasági Karon üdvözölte az elsőéveseket

Immár hagyomány, hogy október 1-jén, a felsőoktatási intézmények tanévkezdő ünnepségén az oktatási miniszter ellátogat valamelyik egyetemi karra. Žarko Obradović az idén a szabadkai Közgazdasági Karon járt, és egyebek között a következőt mondta:

– Törekednünk kell arra, hogy Szerbia a felsőoktatás minőségében és hatékonyságában is fejlődjön. A fejlődéshez az anyagi alapon kívül a megfelelő törvények is szükségesek. Ebből kifolyólag kétszer módosítottunk a felsőoktatásra vonatkozó előírásokon. Megnöveltük a felsőoktatási intézmények és ezzel együtt a hallgatók számát, bővítettük a vizsgaidőszakok számát, és csökkentettük a ponthatárokat, amelyek szükségesek a beiratkozáshoz. Emellett több ösztöndíjat biztosítottunk – mondta a miniszter. – Nincs ok arra, hogy a szerbiai felsőoktatás ne legyen egyenrangú az európaival. Ez azért lényeges, hogy akik a mesteri és doktori fokozaton egy másik országban tanulnának, ne legyenek ebben akadályozva. Tanulmányaik befejeztével úgyis többen visszatérnek Szerbiába, ezért fontos, hogy a tudásuk világszínvonalú legyen – hallottuk a minisztertől.

Nenad Vunjak dékán elmondta, hogy a diákokhoz hasonlóan neki is ez volt az első munkanapja, hiszen nemrég választották meg e tisztségre.