2024. szeptember 3., kedd

Öt ország kultúrájának találkozása

Tízéves a Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében

Tizedik éve zajlik a Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében elnevezésű találkozó, amelynek mostani házigazdája a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskola. Négy országból érkezett 29 diák és hét tanár, Magyarországról, Szlovéniából, Szlovákiából és Romániából.

Évente általában kétszer kerül sor a találkozóra. A mostani a huszadik. Keresztes László, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégium képviselője már a kezdetektől fogva részt vesz rajtuk.

– Tíz évvel ezelőtt indult a program a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium kezdeményezésére. Lényege az együttműködés, amely elsősorban az egymás iránt érzett előítéleteket csökkentené. Fontosnak tartja egymás kultúrájának megismerését, és a különböző országokban élő magyarság sajátosságainak bemutatását. A többségi nemzet kultúráját is megismerjük. Két találkozáson át boncolunk egy témát, amely ez alkalommal a környezetvédelem. A következő találkozóra nyáron kerül sor Miskolcon – hallottuk a sepsiszentgyörgyi vendégtől.

A Vegyészeti-technológiai Iskolából Zdenka Vojnić Tunić főkoordinátor, Đukić Ibolyka igazgató, Elek Andzsela és Nagy Varjas Árpád szervezők a diákok programjáról számoltak be:

– Városunk nevezetességeinek megtekintése mellett kirándulást tettünk Bajmokra, Zomborba, Bácsra és Újvidékre. A diákok környezetvédelmi órákon, továbbá gyakorlati oktatáson is részt vesznek, és minden csapat bemutat majd egy környezetvédelmi prezentációt, emellett belekóstolnak a szabás-varrásba, a nemezelésbe, és péksütemények készítésébe, illetve ellátogatnak Belgrádba is.

A diákok családoknál lettek elszállásolva, így első kézből ismerik meg az itteni kultúrát. Nemes Klaudia a szabadkai csapatot erősíti. Elmondta, hogy mindenki nagyon barátságos. Tóth Dóra Szlovákiából elmesélte, hogy szépen fogadta az itteni család. Potóczky László Hajdúnánásról fontosnak találja a témát, de a sport jobban érdekli. Jalšovec Urška lendvai tanulónak a kirándulások tetszenek:

– Újvidék nagyon szép, és izgalmas a kultúrák mássága. Leginkább mégis azon csodálkoztam el, hogy itt milyen kicsik a fizetések – szögezte le a lány.

Nagy Rebeka Réka erdélyi tanuló azt szeretné, ha az emberek nem szennyeznék a környezetüket:

– Néha arra gondolok, hogy jó lenne visszamenni az őskorba, amikor még tiszta volt a levegő.

Az egy hétig tartó ismerkedés, barátkozás utolsó akkordja a péntek esti buli lesz a Diákotthonban, majd a diákok szombaton hazautaznak.