2024. szeptember 3., kedd

„A könyvtáros munka hangyamunka”

Százhúsz éves a szabadkai Városi Könyvtár

(Fotó: Molnár Edvárd)

Színes program várta az egybegyűlteket a szabadkai Városi Könyvtár 120 éves fennállását ünneplő rendezvénysorozaton. Kiállítások, zenés műsorok, díjkiosztók, valamint irodalmi összeállítás és könyvbemutató gazdagította az eseményt.

Az ünnepi műsor dupla kiállítással kezdődött, melyet Plankos Judit, a kiállítás szerzője és Ágoston Pribilla Valéria igazgatóhelyettes mutatott be.

– Könyvtárunk eredeti ötlettel állt elő: levelet intézett a kiadóházakhoz, hogy a partnerkapcsolat további ápolása érdekében ajándékozzanak könyveket a könyvtárnak. Így a tárlaton hazai és magyarországi kiadóktól kapott kötetek, valamint a horvát főkonzulátus jóvoltából felajánlottak is megtekinthetők – hallottuk az igazgatóhelyettestől, aki a másik kiállításra is rátért: – Ez a szabadkai Városi Könyvtár kiadványait bemutató tárlat, amelyen idevalósi szerzők helyismereti alkotásai, irodalmárokról szóló művek, bibliográfiák, régi és ritka könyvek katalógusa stb. kaptak helyett. Könyvtárunknak fontos a nyelvvel való törődés, ezért ezzel kapcsolatos kiadványok is megtekinthetők, valamint a dolgozóink által vagy közreműködésükkel készültek, amelyek kedvesek a számunkra. Sokak szemében a könyvtár visszafogott intézménynek tűnik, pedig valójában nagyon izgalmas, mert a könyvtáros munka hangyamunka, lassan érlelődő, de hosszú távon mindenképpen megtérülő.

Miután Ljubica Kiselički, a polgármester oktatással és művelődéssel megbízott tanácsosa megnyitotta a kiállítást, Dragan Rokvić, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója mondott üdvözlőbeszédet. Visszatekintett a múltra, amikor a könyvtár sok más helyszínen kapott helyet, beszélt aktivitásairól, és természetesen a jövőről, a tervekről is:

– Két fontos célt tartunk szem előtt. Az első az, hogy intézményünket technikai szempontból korszerűsítsük. Ennek érdekében a kiadványok digitális katalógusba való bejegyeztetésével foglalkozunk. A másik célkitűzésünk az olvasótábor növelése. Törekvéseket teszünk annak érdekében, hogy minden diák legyen könyvtártag. Eddig is sikerült gyarapítani az olvasók névsorát, de reményeink szerint az év végére még jelentősebb eredményt érünk el ezen a téren.

Ezután köszöntőbeszédet mondott Radoslav Petković, a tartományi művelődési titkár helyettese és Ljubica Kiselički. A rendezvényt Jerka Alajbeg, a szabadkai horvát főkonzul és a szegedi Somogyi Könyvtár igazgatója, Palánkainé Sebők Zsuzsanna is üdvözölte. Az eseményt Bozsik Ferenc tette még ünnepélyesebbé, aki saját alkotását, Herczeg János portréját ajándékozta a könyvtárnak.

Az ünnepi műsoron sor került a helyismereti díjak átadására, amelyet Marija Šimoković és Tomislav Žigmanov kaptak, de a könyvtár leghűségesebb olvasói is jutalommal távozhattak. A műsort irodalmi és zenés összeállítás is gazdagította.

A délután szintén két kiállítást tartogatott a közönségnek, az egyik Kelcs Lászlóé volt, a másik pedig az Egyesült Államokban élő ismert szabadkaiakat mutatta be. A rendezvény A szerb nyelv szótára című kiadvány bemutatójával zárult.