2024. szeptember 3., kedd

Kétszer jelölték a Pataki-gyűrű Díjra

BEMUTATJUK A PATAKI-GYŰRŰ DÍJ JELÖLTJEIT

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napján tartott gálaesten, október 29-én tudhatjuk meg, hogy az idén ki kapja a Pataki-gyűrű Díjat. A Jónás Gabriella, Milorad Miki Radonjić és Pressburger Csaba alkotta jelölőbizottság öt jelöltje: Béres Márta, Elor Emina, G. Erdélyi Hermina, Mess Attila és Ralbovszki Csaba.

Béres Márta a Kosztolányi Dezső Színház The Beach című előadásában nyújtott alakításáért, Elor Emina Lucifer szerepének megformálásáért az Újvidéki Színház Az ember tragédiája című produkciójában, G. Erdélyi Hermina a szabadkai Népszínház Magyar Társulata A tengeren nincsen sár című előadásában Kora szerepéért, Mess Attila az előbb említett produkcióban Nezim alakjának megformálásáért, valamint Ralbovszki Csaba, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata (Egy)mással című előadásában Michael szerepéért érdemelte ki a jelölést.

A színészi teljesítmény nem mérhető – vallja Béres Márta, a Kosztolányi Dezső Színház színművésznője

Béres Márta 1984. május 3-án született Újvidéken, itt végezte el a gimnáziumot, majd a Színművészeti Egyetemet is. Élete eddigi 24 évéből eddig 12 szólt a színházról. 2006 óta a Kosztolányi Dezső Színház tagja.

Fontosabb szerepei: W. Shakespeare: Makrancos Kata (Bianca), S. Mrožek: Tangó (Ala), Urbi et Orbi (Móni), Brecht: The Hardcore Machine, Brad Fraser: A szerelem igaz természete (Benita),
Lepkegyűjtő – John Fowles regénye alapján, Turbo Paradiso, Tolnai Ottó: Könyökkanyar (Eleonóra), Sergi Belbel: Vér, Terápia – Christopher Durang szövege alapján, Beszédes István: Szardínia (Zsilett Zsanett, Magduska), The Beach – Albert Camus Közöny című regénye alapján, X – Douglas Coupland műveiből kiindulva, Kisinyovi rózsa/Manhattan, Csurka István: Deficit (Y),
Alfred Jarry: Übü Király (Bugrislav), Dés–Geszti–Békés: A dzsungel Könyve (farkas, majom, asszony), Várkonyi–Nagy: Szép új világ (fiatal Linda), Negyedik Nővér (Tánya), Windsori víg nők,
Tótferi (Pistyom), Fazekas–Góli: Lúdas Matyi, Kir Januli (Akrivica), Pál utcai fiúk (Nemecsek), Molière (Armande Béjart Molére, színésznő), Equus (Jill Mason), Othello (Desdemona).

Díjai: 2007-ben a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat kapta meg, a 2008-as év pedig igazán átütő volt a számára. Ekkor kapta meg a nagybecskereki Vajdasági Hivatásos Színházak 58. Fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, az újvidéki Sterija Játékokon a Dara Darinka Čalenić Alapítvány legjobb fiatal színésznek járó díját, a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak fesztiválján meghívást kapott Alföldi Róberttől egy produkció elkészítésére, a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) kollégáival (Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel) együtt pedig különdíjat kapott a szakmai zsűritől az Urbi et orbi előadásban nyújtott művészi teljesítményért. Ebben az évben a Vajdasági Hivatásos Színházak 60. Fesztiváljának különdíja a The Beach című előadás színészeinek járt, így többek között neki is. Ugyancsak 2010-ben, a X. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb fiatal színésznőnek járó díjat kapta. Korábbi érdemei közül még kiemelhetjük, hogy a 2006/2007-es színházi évadban Pataki-gyűrű Díjra jelölték a Negyedik nővérben nyújtott alakításáért, a következő évadban pedig az Urbi et orbiban nyújtott alakításáért.

Ki az eszményképe? Kire néz fel a vajdasági színészvilágból, és miért?

Nem biztos, hogy tisztában vagyok a szó jelentésével. Az értelmező szótárban csak az eszményt találtam. Úgy gondolom, azt kell megválaszolnom, hogy ki a példaképem. A példaképem pedig a hétéves énem, aki magabiztos volt, elfogulatlan és bátor. Nagyon sok mindenkit csodálok, pontosabban nem igazán tudnék olyan embert mondani, akiben nem találok valami csodálatra méltót. Többek között ezért szeretek színházba járni.

Ön kinek adná a Pataki-gyűrű Díjat az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye alapján, és miért?

Bojkottálnám a díjakkal kapcsolatos kérdéseket. Szerencsére sohasem voltam olyan helyzetben, hogy döntsek arról, ki jó és ki nem. Az igazat megvallva nem is szeretnék. A sport a versenyről szól, a sportteljesítmény mérhető, a színészi nem. Legfeljebb annyiban, hogy megérintett-e egy-egy alakítás, vagy sem. Magaménak érzek-e egy szerepet, vagy nem. Ez pedig teljes mértékben szubjektív.

Ha megtehetné, Ön díjazná-e többször a színészi teljesítményeket egy-egy év folyamán? Ha igen, milyen szempontokat tartana kimondottan fontosnak?

A fentiekben megfogalmazottak érvényesek erre a kérdésre is. Továbbra is bojkottálnám a díjjal kapcsolatos kérdéseket, és még mindig úgy érzem, hogy a színészi teljesítmény lemérhetetlen.

Ha választhatna, mely tavalyi évadban bemutatott, vajdasági magyar társulat által játszott előadásban szerepelne és miért?

Nem én választok, engem választanak, és miután kiválasztanak, megpróbálom teljesen átadni magamat az aktuális darabnak. Amiket az elmúlt évadban próbáltam, azokban kivétel nélkül szívesen játszom.