2024. szeptember 3., kedd

Színjátszásunk ünnepe

Jubilál a délvidéki magyar színjátszás napja – Ma felolvasószínház, holnap a Pataki-gyűrű Díj átadása Szabadkán

A vajdasági hivatásos és amatőr színjátszás legrangosabb eseményét tizedszer ünnepli meg színházi világunk. Kilenc évvel ezelőtt osztották ki először a Pataki-gyűrű Díjat, és hét éve szervezik meg a Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházát Szabadkán. Az utóbbit egy drámapályázat előzi meg, amelyre a színház egész évben várja a szövegeket.

– Sajnos megcsappant a pályaművek száma, négy szerzőtől öt dráma érkezett, de a színvonal nem csökkent. Örülünk, hogy az idén 20 ezer dináros pénzjutalomban részesíthetjük a nyerteseket, ezenkívül pedig a Kilátóban, a Magyar Szó irodalmi mellékletében is megjelennek a műveik – hallottuk Mezei Zoltántól, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatójától.

A győztes darabokat ma láthatja a közönség a Soltis Lajos Stúdióban csütörtökön 17 és 19 órától. Szegedi Szabó Béla Sevillai örökségét Megyeri Zoltán rendezte, Lénárd Róbert Virrasztók című darabját pedig Telihay Péter. Az előadásokat vitaest követi 21 órától.

Az esemény fő napján, október 29-én, azaz pénteken18 órától a Soltis Lajos Stúdióban Brestyánszki Boros Rozália Színházi alapok amatőröknek című könyvének bemutatója zajlik, amelyről Hajnal Jenő, Kovács Frigyes és Ágoston Pribilla Valéria beszélget. Szó esik Faragó Árpád Emberek, események című kötetéről is, szerzője pedig szintén részt vesz a beszélgetésben.

A műsor a Jadran Színpadon folytatódik 19.30-kor az Újvidéki Színház Szentivánéji álom című előadásának vendégjátékával, amelyet Puskás Zoltán rendezett. A gálaest 21 órakor kezdődik, rendezője Kovács Nemes Andor, és ekkor derül ki, hogy ki húzhatja ujjára a Pataki-gyűrűt. Az Újvidéki Színház, a Kosztolányi Dezső Színház és a Népszínház Magyar Társulata mellett első alkalommal a Zentai Magyar Kamaraszínház is versenyben volt. A jelöltek: Béres Márta, a Kosztolányi Dezső Színház The Beach című darabjában nyújtott alakításáért; Elor Emina Lucifer megformálásáért az Újvidéki Színház Az ember tragédiája című produkcióban; G. Erdélyi Hermina, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata A tengeren nincsen sár című előadásában Kora szerepéért; Mess Attila mint Nezim, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának A tengeren nincsen sár című darabjában; Ralbovszki Csaba Michael eljátszásáért a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának (Egy)mással című előadásában. A jelölteket Jónás Gabriella színésznő, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára, Pressburger Csaba újságíró, publicista, lapunk főszerkesztője és Miroslav Miki Radonjić színikritikus választotta ki. A zsűrit Karna Margit színésznő, tiszteletbeli elnök, Tolnai Szabolcs filmrendező, zsűrielnök, Nagypál Gábor színész, rendező, Papp Tímea színikritikus és Darinka Nikolić színikritikus alkotja, valamint egy összesített szavazattal az Újvidéki Művészeti Akadémia színésztagozatának hallgatói. A gálaest műsorain a másodévesek és a Gyermekszínház színészei is részt vesznek.

A rendezvénysorozat október 31-én, vasárnap zárul a topolyai Mara Amatőr Színház vendégjátékával, amely 19.30-kor kezdődik a Jadran Színpadon. A nézők Háy János A Senák című darabját láthatják Kálló Béla és Hajvert Ákos rendezésében.

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának támogatója a Magyar Nemzeti Tanács. Az Újvidéki Színház vendégjátékát és a gálaestet a Pannon RTV közvetíti.