2024. szeptember 3., kedd

A megalakulástól a bemutatóig

Brestyánszki Boros Rozália: Könyvemet az amatőr társulatok ihlették

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából megtartott rendezvénysorozaton Brestyánszki Boros Rozália dramaturg Színházi alapok amatőröknek című könyvéről beszélgetett Hajnal Jenő , a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Kovács Frigyes színművész, Ágoston Pribilla Valéria , a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Gondi Martina , az est moderátora, valamint a mű szerzője. A kötetet a VMMI adta ki egy sorozaton belül, és egy ikerkönyv mellett, amelyet Perényi Balázs írt Improvizációs gyakorlatok címmel.

Az eredeti elképzelés szerint a két könyvnek egyben kellett volna megjelennie, de Brestyánszki Boros Rozália szerint sokkal jobb, hogy egymás mellett, és egymást kiegészítve láttak napvilágot: – A Színházi alapok amatőröknek a realista színjátszás alapjaira fekteti a hangsúlyt, Perényi Balázs könyve pedig másfajta színházat mutat be – hallottuk a szerzőtől, aki több mint négy éve követi az amatőr társulatok munkáját – Könyvemet az amatőr társulatok ihlették. Megírásában sokat segített a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója, amelyen zsűritag vagyok, és közben rengeteget beszélgetünk a csoportokkal az előadásokról – mesélte a szerző.

Brestyánszki Boros Rozália könyve egy fiktív társulatot vesz alapul, és végigkíséri őket a megalakulás pillanatától a bemutatóig, miközben Örkény István Tóték darabját veszi például. Kovács Frigyes a könyv kapcsán újból felhívta a figyelmet arra, hogy a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja az amatőr csoportok ünnepe is: – Az amatőröknek érezniük kell a felelősségüket és a múltjukat. A két világháború között erős amatőr csapatok működtek, és ennek köszönhetjük a vajdasági magyar hivatásos színjátszás létezését is. Fontos szerepet töltöttek be a vajdasági magyar kultúrában, és töltenek be a mai napig is. Több hivatásos színházunk van, és valószínűnek tartom, hogy ez is az amatőr színjátszás erősségének köszönhető – mondta Kovács Frigyes.

A továbbiakban Hajnal Jenő más VMMI-kiadványokat is figyelembe ajánlott: Bicskei Zoltán A mesterek szava c. könyvét, amely szemelvényeket tartalmaz filmről és színházról, a hamarosan megjelenő, Markulik József képzőművészeti esszéit, valamint Faragó Árpád Emberek, események c. kötetét.