2024. szeptember 3., kedd

A kis kavics

– Ez már igen! – mondta Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, amikor meglátta a telt házas közönséget, Lovas Ildikó A kis kavics című új könyvének bemutatóján. A szerző 1987 óta publikál különböző folyóiratokban, A kis kavics a hetedik kötete, egyes műveit pedig szerb, horvát, német, sőt bolgár nyelvre is lefordították. Az irodalmi est házigazdája Ágoston Pribilla Valéria az írónő bemutatása után az új művére tért rá: – A könyv fülszövegében azt olvashatjuk, hogy filmszerűen pergő, feszültséget tartó regény, akár egy igazi krimi. Története két síkon játszódik, az egyik Kozma Léni negyvenéves történelem szakos tanárnőnek a ténykeresése, a másik pedig Leni Riefenstahl német rendezőnő, táncosnő, a náci filmes személye.

A könyv mottója „szabálytalanságok tanulságok nélkül”, és hogy ez valójában mit jelent, arra is választ ad a könyv – hallottuk az igazgatóhelyettestől.

Lovas Ildikó kiemelte, hogy a kötete nem annyira komoly, amennyire elsőre hallatszik, a furcsának hangzó címet is elmagyarázta: – A kis kavics valójában mi vagyunk, akik megakasztjuk az ún. gépezetet, amíg válaszokat keresünk az élet működését kutatva. Nekem a könyvre való készülés a legizgalmasabb, a kutatási rész. A könyvnek fontos feladata, hogy szórakoztasson olvasása közben, viszont napok múlva is jussanak belőle eszünkbe részek, amiknek köszönhetően rádöbbenünk egyes dolgokra. Én legalábbis erre törekszem írás közben – tudtuk meg az írónőtől.