2024. szeptember 3., kedd

Reményik Sándorra emlékezve

Egy irodalmi est, amelyen Lajkó Félix is közreműködött

Reményik Sándorra emlékeztek születésének 120. évfordulója alkalmából csütörtökön este az egybegyűltek és az irodalmi est fellépői. A műsorban a Mária Rádió fiatalokból álló művészeti csoportja szerepelt Kovács Csaba, a rádió munkatársának vezetésével. Az esten Lajkó Félix hegedűn, Brasnyó Antal pedig brácsán működött közre, így minden együtt volt: a versek és a zene, csipetnyi énekkel. A műsort Sebestyén Tibor nyugalmazott színész rendezte, a gyönyörű díszletkép pedig Szarapka Tibor keze nyomát viselte.

Kovács Csaba csoportja Reményik Sándort mutatta be versei által: – A műsor színpadra állításának ötlete Sebestyén Tibortól származik, a bemutatóját májusban tartottuk a Munkás Jézus-templomban. Úgy látszik, sikeres lett, hiszen többen is mondták, hogy ismételjük meg. Utána elmentünk Óbecsére is, de nem a teljes felállásban, ezért végül úgy döntöttünk, hogy a szabadkai Városházán a szélesebb közönségnek is megmutatjuk magunkat. Reményik Sándor költeményeit azért vettük elő, mert magyar volt és keresztény, versei pedig ötven év alatt szinte feledésbe merültek. A válogatott versek érzéseket és kérdéseket pendítenek meg magyarságunkkal és a hitünkkel kapcsolatban, Lajkó Félix zenéje pedig ide illik, mert spontán és megérinti a lelket – mondta Kovács Csaba.

Lajkó Félix és Brasnyó Antal valóságos párbajt vívtak a vonóikkal. A hegedűvirtuóz szívesen vett részt a műsoron: – Sebestyén Tibort régóta ismerem, nagyon kedves ember, ő hívott el bennünket, hogy játsszunk az irodalmi esten. Nekünk ez a mostani zenélés mást is jelentett, Brasnyó Antal ugyanis dél-olasz, nápolyi brácsát hozott és ez volt az új hangszer debütálása. Sebestyén Tiborral máskor is szeretnénk együttműködni. Beszéltünk egyszer arról, hogy jó lenne vajdasági templomturnét tenni, remélem, ez összejön – mondta Lajkó Félix, arra kérdésre pedig, hogy dédelget-e nagyobb terveket a közeljövőre vonatkozóan, a fejét rázta: – Inkább bontom le a őket. Sokat utaztunk mostanában, fárasztó koncerteken vagyunk túl, de még fárasztóbbak voltak a hozzájuk kapcsolódó megbeszélések. Egy kicsit rendet kell tennem a fejemben, mert nagy benne a káosz.