2024. szeptember 3., kedd

Utazó játszóház határok nélkül

A szabadkai Népkör MMK és a szegedi Százszorszép közös programja

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola tornaterme szombaton játszótérré alakult át, ahol a gyermekek a népi hagyományok és a népmesék által megihletett játékokon vettek részt. Az Utazó játszóház határok nélkül elnevezésű projektumot a szabadkai Népkör MMK és a szegedi Százszorszép Gyermekház dolgozta ki, pályázatuk pedig nyert az IPA-programon. Bodrogi Hajnalka, a Népkör MMK programszervezője elmondta, hogy programjuk a gyermekeknek és szüleiknek nyújt hasznos kikapcsolódási lehetőséget: – A projekt összköltsége 94 241 euró, ebből a Népkör MMK része 59 991 és fél euró, a szegedi Százszorszép Gyermekházé pedig 34 250 euró. A határ menti többnemzetiségű településeket céloztuk meg. Magyarországon azokra a Szeged környéki helyekre összpontosítottunk, ahol a szerb kisebbség él, ezek Deszk, Ásotthalom és Földeák. Szerbiában szintén olyan kisebb településeket választottunk ki, ahol magyarok és szerbek együtt élnek, ezek pedig Palics, Horgos és Kishegyes. Az utazó játszóház célja tehát az, hogy a magyar és szerb gyerekek játékosan barátkozzanak egymással, mert ilyenkor a nyelvi különbségek eltörpülnek. Célunk továbbá az is, hogy a gyermekeinket elszakítsuk kicsit a számítógépektől. Szeretnénk, ha megtapasztalnák, hogy népi hagyományápolással is lehet játékosan, izgalmasan eltölteni az időt.

Orbán Hedvig, a Százszorszép Gyermekház igazgatója egy csapat gyerekkel érkezett Szegedről: – Amikor megjelent az IPA-pályázat felhívása, öt vajdasági település keresett fel bennünket az együttműködés reményében, de örülök, hogy végül a Népkör MMK-nak mondtunk igent. Az említett állomásokon túl már azon is gondolkodunk, hogy egy közös rendezvényre hívjuk el a gyerekeket Szegedre, amelyen közel négyezren vennének részt.

A továbbiakban Dejan Vujinović, az Európai Integrációs Iroda képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy már megjelent a második IPA-pályázat, ezért az említett programpartnereket újabb pályázatírásra biztatja.