2024. szeptember 3., kedd

Két könyv egy csapásra

Tilly Robert egyszerre két könyvet jelentetett meg

Tilly Robertnek párhuzamosan két könyve jelent meg, két különböző kiadónál. Az egyik egy verseskötet, a Zen szeszcimbora, amelynek érdekessége, hogy háromnyelvű, szabadkai bemutatójára pedig csütörtökön kerül sor 19 órai kezdettel a Szabadegyetem 213-as termében, ahol Tolnai Ottó és Đorđe Kuburić méltatják. A kötet a szerzőnek az elmúlt öt évben íródott verseit tartalmazza:

– Ez a nyolcadik verseskötetem és tizennegyedik könyvem. A története valahol ott kezdődik, hogy egy időben sokat fordítottam angolról, és igen gyakran Allen Ginsberg verseit, természetesen a kiadója engedélyével. Ez olyan mértékben hatott rám, hogy késztetést éreztem arra, hogy angolul írjak. A Zen szeszcimbora szövegeit tehát először angolul írtam le, azután lefordítottam őket szerbre, magyarra pedig jó barátnőm, Ladik Katalin fordította le a verseket. A könyv a belgrádi Alma kiadó gondozásában jelent meg, a borítójára egy kedves barátnőm fotója került, amelyet Szabadkán készített, és tikkasztó hőségben hűsölő kutyákat ábrázol, üres sörösüvegek mellett – mesélte a szerző.

A Zen szeszcimborát a Belgrádi Könyvvásáron mutatták be, akárcsak Tilly Robert másik könyvét, a Savremeni džez (Kortárs dzsessz) címűt, amelyet az újvidéki Prometej adott ki.

– Ez valójában enciklopédia a kortárs dzsesszről. Nem öleli fel teljes egészében a műfajt, csupán a modern irányzatára összpontosít, amely az 1940-es évek végén kezdődött, és a mai napig tart. Mondhatom úgy is, hogy a Charlie Parker halála utáni időszaktól kezdve, a mostani úgynevezett new age dzsesszig. Ezt a könyvet az utóbbi két évben írtam, és akár egy trilógia harmadik részeként is felfogható. A bluesról ugyanis 1991-ben jelent meg könyvem, 2000-ben a dzsesszt teljes egészében mutattam be egy újabb kiadványban, de mivel a legjobban a kortárs dzsesszt kedvelem, úgy gondoltam, ezúttal erről írok. Ennek a kötetnek a szabadkai bemutatójára jövőre kerül sor, a Jazzik fesztivál keretében, sőt azt is tervezzük, hogy a Plato könyvesboltban háromrészes előadássorozatot tartok a témáról. Az elsőben a blues-, a másodikban a dzsessz történetéről beszélnék, a harmadikban pedig a kortárs dzsesszről, úgyhogy ez valamelyest mindhárom könyv promóciója lenne – mesélte Tilly Robert, majd hozzátette, hogy mindkét kiadvány megvásárolható a szabadkai Danilo Kiš könyvesházban.