2024. szeptember 3., kedd

Tanulás egy amerikai egyetemen

A Forecast csereprogram a kiválasztottak számára ösztöndíjat is jelent

A belgrádi székhelyű Forecast csereprogram ötödik éve küld szerbiai diákokat az USA-ba. A 2011/2012-es évfolyamra való jelentkezés feltételeiről Snežana Mijatović programmenedzser és Milena Otašević programasszisztens számolt be a szabadkai Amerikai Kuckóban: – A Forecast keretében eddig 85-en tanultak az Egyesült Államokban, jelenleg pedig 30-an tartózkodnak különféle amerikai egyetemeken. A csereprogramunk iránt érdeklődő hallgatók figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy kezdhetik összegyűjteni a jelentkezéshez szükséges iratokat, mert a következő évfolyamra is lehet pályázni. Ami szükséges hozzá: a letett vizsgákról szóló bizonylatok, a bejelentkezési lap kitöltése, két ajánlólevél (az egyik az egyetemről), útlevél, igazolvány és egyéb dokumentumok fénymásolata. A jelentkezők csakis 18 és 26 év közötti, Szerbiában tanuló, angolul jól beszélő egyetemisták lehetnek. A jelentkezési határidő 2011. január 14-e 17 óra.

További információk a www.worldlearning.org.rs honlapon olvashatók, ahonnan a bejelentkezési lap is letölthető. Január végén vagy február folyamán személyesen elhívjuk az úgynevezett elődöntősöket, akikre meghallgatás és a tesztek kitöltése vár a World Learning belgrádi irodájában, a Kralj Milan utca 4a/27 szám alatt. A kiválasztottak ösztöndíja mindent fed: az utat, a tanulmányt, a könyveket, a szobát, az esetleges betegellátást és kisebb havi zsebpénz. A programban tehát minden biztosított, nem kell mellette dolgozniuk a hallgatóknak, ily módon a lényegre, a tanulásra összpontosíthatnak – mondták a Forecast képviselői, továbbá azt is hangsúlyozták, hogy az elbírálásnál nem a tanulmányi eredmény a mérvadó, hanem a hallgatók személyisége és kreativitása.

Az Amerikai Kuckóban Sonja Jovičić, a szabadkai Közgazdasági Kar hallgatója is jelen volt, aki saját élményeit mesélte el, hiszen egy évfolyamot Washingtonban töltött: – Az egyetemek gyakorlati tevékenységeket is szerveznek, aminek nagyon megörültem, mert nálunk ezt hiányolom. Így történt, hogy egy amerikai bankban dolgozhattam, ami most jó referenciának számít – mondta a diáklány.

Az előadáson a Forecasttal együttműködő Újvidéki Egyetemről és más ösztöndíjprogramokról is szó esett, amelyekkel akár közelebbi országokban is lehet továbbtanulni. Az Erasmus Mundusra önállóan is lehet jelentkezni, másokra pedig csereprogramok keretében, mivel az Újvidéki Egyetem tagja bizonyos egyetemi konzorciumoknak (Campus Europae, Basileus, JoinEU-SEE).