2024. szeptember 3., kedd

A minden lében lakáj és az újgazdagok

Az évad első bemutatója a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál

Az új évad első bemutatójához ért a Népszínház Magyar Társulata. A Charley nénje, és a My Fair Lady után újabb szórakoztató zenés produkciót játszanak, a Hyppolit a lakáj címűt, amelynek bemutatója december 22-én, 19.30-kor lesz, a Jadran színpadon. Repríz másnap, a nyílt főpróbára, amelyre szintén foglalhatók jegyek, pedig a premier előtti napon kerül sor. Az előadást a magyarországi Megyeri Zoltán rendezte, főbb szerepekben Kovács Frigyes t, Pesitz Mónikát és Csernik Árpád ot láthatjuk.

Az előadásról Mezei Zoltán társulatigazgató elmondta, hogy nem pusztán szórakoztat, hanem bizonyos értelemben társadalomkritika is. Magában foglalja az újgazdag réteg kritizálását, ami manapság is aktuális. A produkció ugyanakkor megtartotta a nosztalgikus hangulatát, de a társulat nem a filmet igyekszik utánozni vele. Szem előtt tartva a repertoárszínház jelleget, a társulatigazgató fontosnak tartja az olyan előadások színrevitelét, amelyek több réteghez szólnak.

A Hyppolitot alakító Kovács Frigyes szerint nem könnyű helyt állni egy olyan darabban, amit mindenki ismer, és egyáltalán olyan darabot találni, amely minden réteghez szól, de ez pont megfelelő: – Minden előadáshoz, beleértve a zenéshez is, úgy próbálunk hozzáállni, hogy az voltaképpen dráma. Úgy gondolom, hogy nem érdemes olyan előadást csinálnunk, amely csak szórakoztat. Megtehetjük, de akkor a színház nem mondható művészeti intézménynek, hanem átcsap a szórakoztató iparba – hallottuk Kovács Frigyestől.

A Schneider Mátyást alakító Csernik Árpád hozzátette, hogy bizonyára így is lesznek, akik majd nemtetszésüket fejezik ki: – Hozzászoktunk, hogy minden esetben megszólnak bennünket. Ha népszerű darabot viszünk színre, akkor azt mondják olcsók vagyunk. Ha elvontabbat, akkor azt kapjuk, hogy nem tesszük a dolgunkat. Úgy gondolom, ez esetben az összes követelménynek megfelelünk, de ez azt jelenti, hogy most majd minden oldalról kritizálnak bennünket.

Az előadás egyik fénypontja mindenképpen az élő zene lesz. Ifj. Kucsera Géza szerint ez máskor is hozzátartozna a színházhoz, de a költségvetés nem engedi: – Melegen tartjuk az ötletet, hogy a színháznak hivatásos zenekara legyen, mert emlékszünk rá, hogy Szabadkán valamikor élő zenés előadások futottak.