2024. július 18., csütörtök

Az erőszakmentes iskoláért

Az UNICEF koordinálásával immár szerbiai középiskolákban is megkezdik a program alkalmazását, melyet donációkból pénzelnek

Kilenc vajdasági középiskolában kezdődik meg Az erőszakmentes iskoláért program, melynek célja, hogy a diákok és tanáraik mellett a szülők bevonásával kísérletet tegyenek az agresszió kiszorítására az oktatási intézményekből. Hasonló programot eddig általános iskolákban alkalmaztak, 2005 óta több mint 110 000 diákot, 10 460 tanárt ölelt fel a program, amely jelenleg 163 iskolában zajlik, közülük 43 vajdasági településen. Az akció célja, hogy az egész tanévre kiterjedő program alatt a résztvevők megtanulják kellő időben felismerni, és reagálni az agresszió bármilyen formájára, más szóval elsajátítsák az erőszakmentesség kultúráját.

A tegnap megtartott sajtótájékoztatón dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár felhívta a vállalatok, a vállalkozók, és a magánszemélyek figyelmét, hogy adományukkal járuljanak hozzá az akció sikerességéhez, hiszen a programot kizárólag donációból pénzelik. Egy-egy iskolában a program végrehajtásához 297 000 dinárra van szükség. Újvidéken az Informatika közvállalat márciusi számlájához külön lapot csatolnak, melyre önkéntesen, tetszés szerinti összeg befizethető.

Jelena Zajeganović-Jakovljević, a programot koordinálóUNICEF szerbiai részlegének képviseletében hangsúlyozta, hogy a programot először alkalmazzák majd szerbiai középiskolákban, közöttük kilenc vajdaságiban: 2-2 újvidéki és szabadkai, egy petrőci, és négy óbecsei középiskolában. Ez utóbbi helyiség a projektum külön érdekessége, hiszen a középiskolák felölelésével immár minden óbecsei tanintézményben alkalmazásra kerül Az erőszakmentes iskoláért program.

***** Óvóképzés roma nyelven

A verseci Óvóképző Főiskolán megnyílik még az idén a roma nyelvű oktatás, s a jövőben remélhetőleg más oktatási szakokon is képeznek romanyelven szakembereket, jelentette be dr. Jeges.