2024. július 18., csütörtök

Újabb pénz a Gyermekszínháznak

Szeptemberre elkészülhet a szabadkai teátrum terme

Jaka Prka Vujević a szabadkai Gyermekszínház igazgatónője és LazarDulić a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatójának tanácsadója tegnap aláírta a Gyermekszínház felújítási munkálatainak folytatásához szükséges két millió dináros támogatásról szóló szerződést.

A próbák az építkezés ellenére jelenleg is a Gyermekszínházban folynak, míg az előadásokat egyelőre a Mladost művelődési egyesület termeiben tartják. Az ígéretek szerint a színpad és a nézőtér szeptemberig elkészül, de jelenleg mintegy tízmillió dinár hiányzik ahhoz, hogy kicseréljék a teljes elektromos- és vízvezeték-hálózatot, hogy megoldják a fűtést és tűzvédelmet, mert csak ezután készülhet el teljes egészében a falburkolat.

A felújítási munkálatok következő fázisában, melyhez további pénzeszközökre lesz majd szükség, a műhelyek, az irodák felújítása kerülne sorra, melybe többek között beletartozik a szellőztető rendszer és a tűzlépcső kialakítása és egy áramfejlesztőre is szükség lenne.

– Ha elkészülnek a munkálatok, az egyik legkorszerűbb, legjobban felszerelt Gyermekszínház lesz Vajdaságban, mely a biztonsági előírásoknak is eleget tesz. Ez a szerződés egy újabb lépés afelé, hogy a munkálatokat mielőbb befejezzük, és átadjuk a színházat a kicsiknek – nyilatkozta az igazgatónő.

Saša Vučinić, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a város a Nagyberuházási Alap segítsége nélkül nem tudná ezt a projektet befejezni, és nagy öröm számára is, hogy a Gyerekszínház továbbra is számíthat a Nagyberuházási Alap támogatására, és a további munkálatok folytatásához szükséges pénzeszközöket is hamarosan meg lehet pályázni.

A Gyermekszínház eddig a Nemzeti Beruházási Terv eszközeiből 32 millió dinárt kapott, aminek felét a hangtechnikára, másik felét pedig az építkezésre fordították, a tartomány pedig tavaly húszmillió dinárt hagyott jóvá, amihez az önkormányzat 2,2 millió dinárral járult hozzá. Ahhoz, hogy a munkálatok utolsó fázisa is elkészüljön vagyis, hogy a Gyermekszínház teljes felújítása befejeződjön, a jelenlegi tízmillió mellé további huszonkilencmillió dinár hiányzik.