2024. július 18., csütörtök

Barisnyikovra várva

Május 16-án és 17-én két előadás erejéig Újvidéken vendégszerepel Mihail Barisnyikov, a táncművészet élő legendája

Némi csalódást okozott a nagyszámú újvidéki újságírónak, hogy nem találkozhattak Mihail Barisnyikovval, a táncművészet élő legendájával, aki május 16-án és 17-én a Szerb Nemzeti Színházban vendégszerepel. Az eseményt Aia Jung, a Belgrádi Táncművészeti Fesztivál igazgatója, Conrad Turner, az Egyesült Államok szerbiai nagykövetségének kultúrtanácsosa, és Milivoje Mlađenović, az SZNSZ igazgatója jelentette be Milorad Đurić tartományi művelődési titkár vendégeként, a TVT-ben tegnap megrendezett sajtótájékoztatón, de mint kiderült, Barisnyikov csak május 14-én érkezik Újvidékre, ahol két nappal később már a színpadon láthatjuk.

Erre az alkalomra az SZNSZ táncpódiumát felújítják, és mint a színházigazgató kifejtette, minden támasztott feltételnek szigorúan eleget tesznek, valójában már egy hónapja a májusi eseményre készülnek. Aia Jung történelminek nevezte az előttünk álló eseményt, ugyanis Barisnyikovnak világraszóló szerepe van a balett népszerűsítéséban, ezenkívül először lép fel Szerbiában. A régióban sem igen fordult meg, a legközelebbi hely, ahol bemutatkozott, Athén volt.

A 61 éves Barisnyikov az ugyancsak neves Ana Lagunával lép fel Újvidéken, előadásuk címe pedig Három szóló és egy duett, melyet világhírű koreográfusokkal dolgoztak ki. Mint Aia Jung hangsúlyozta, a két táncos végtelen táncművészeti opusával világhírnévre tett szert, ma igazi világpolgárok. Találkozásuk megható, érettségük elragadó, minden mozdulatuk a táncművészet csúcsa. Barisnyikovról szólva hangsúlyozta művészi sokoldalúságát, de azt is, hogy irigylésreméltó és megismételhetetlen életrajz birtokosa, inspiráló erő a mai napig a világ balettművészetében, legyen szó klasszikus vagy modern repertoárról. Conrad Turner mindehhez hozzáfűzte, hogy miután Barisnyikov az Egyesült Államokba költözött, az országban egycsapásra népszerűvé tette a balettet, művészete varázserőként hatott, épp ezért támogatják fellépéseit a világ különböző pontjain, bízva abban, hogy más környezetekben is hat ez a bizonyos varázserő.

Az előadás a New York-i Baryshnikov Arts Center és a Belgrádi Táncművészeti Fesztivál kapcsolatának és szervezésének köszönhetően jön létre. Támogatói pedig a Tartományi Művelődési Titkárság mellett Újvidék város, az Egyesült Államok nagykövetsége, és a Vajdasági Bank. A május 16-ai és 17-ei előadásokra tegnap délután kezdték árusítani a belépőjegyeket 2000 dináros áron, az SZNSZ nagytermének befogadóképessége 1000 fő.