2024. július 18., csütörtök

Új tantárgy az iskolában?

A környezetvédelmi minisztérium javasolja, hogy az általános iskolai tantárgyak közé kerüljön be a környezetvédelem is

A természet- és környezetvédelem fontosságából kiindulva újabb tantárggyal bővülhet ősztől a kötelező választható tantárgyak listája az általános iskolákban. Legalábbis ilyen javaslatot tett a környezetvédelmi minisztérium, a javaslat pedig az oktatásügyi minisztérium asztalán van. Eszerint két változat lehetséges: az egyik szerint minden szerbiai általános iskolában már őszre, a következő tanév kezdetén felkínálják a tanulóknak a vallási és a polgári nevelés mellé a harmadik választható tantárgyat: a környezetvédelmet, amit elsőtől nyolcadik osztálytól tanulnának.

A másik javaslat ennek módosított változata, melyet az oktatásügyi minisztérium célszerűbbnek tart. Eszerint kötelezővé tennék a tantárgyat, méghozzá a harmadik, vagy a hatodik osztályban.

A környezetvédelmi minisztérium szakemberei szerint ebben a témakörben fontos a folyamatosság, tehát jó lenne, ha nem csak egy tanévben foglalkoznának a diákok az ökológiai kérdésekkel, és az is jó lenne, ha minél előbb bevezetnénk ezt a tantárgyat, mert a környezetvédelem rendkívül mellőzött az iskolákban, legfeljebb biológia és földrajz órán érintik a témakört – mondja Ivica Radović, egyetemi tanár, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

A tanárok kiképzését illetően is megvan az elképzelés. Az új tantárgy oktatásába a biológia, földrajz, és történelem tanárokat vonnák be, akiket szemináriumokon készítenek fel. A szaktanárok a tantárgy azon részét adnák elő, mely az adott tudományággal leginkább összefüggésben áll.