2024. július 18., csütörtök

Tovább épül a színház

Aláírták a szerződést az új alvállalkozóval, a zombori Kallos céggel a szabadkai Népszínház építésének folytatására

A napokban a Nagyberuházási Alap, a szabadkai Népszínház, mint beruházó és a Yumol, Cimgas és a Panongrad alkotta konzorcium képviselői tárgyalásokba kezdtek, hogy mielőbb találjanak egy új alvállalkozót a színházépület építésének folytatására. Az építkezésen hetek óta nem folyik munka Zoran Francišković, a Panongrad vállalat igazgatójának tragikus halála miatt, s mint kiderült, a vállalat emellett rossz anyagi helyzetben is van.

Felvetődött a kérdés, a továbbiakban ki lesz kivitelező, és hogy az új alvállalkozó megjelenése mekkora költségeket jelent majd, s számítani kell-e újabb késésekre.

– A pillanatnyi megtorpanás után azonnal megindultak a tárgyalások, hogyan lehet helyettesíteni az eddigi kivitelezőt és kivel folytatni a munkát. Bár a Panongrad továbbra is a konzorcium tagja, a konzorcium irányítója, a Yumol úgy döntött, másik alvállalkozót keres a munkálatok folytatására, hiszen a Panongrad nincs abban a helyzetben, hogy folytassa a munkálatokat, viszont az anyagi felelősség a konzorciumé. A tárgyalások sikerrel jártak és a zombori székhelyű Kallos vállalatot választották ki a Népszínház építésének folytatására – tudtuk meg Kasza Józseftől, a Népszínház igazgatóbizottságának elnökétől.

Mivel nem a Panongrad vállalat, hanem a konzorcium nyerte meg a tendert, nem volt szükség újabb kiírására, elegendő volt másik alvállalkozót találni. Miután felmérték a Kallos hitelképességét, elvégezték a műszaki ellenőrzést, és a Kallos is garanciát vállalt a szerződésben feltüntetett határidő betartására, aláírták a szerződést. Jelenleg is zajlik a projektum teljes átadása az új alvállalkozónak, és várhatóan már a jövő héten megindulhat az építkezés. Kasza kiemelte, nem volt könnyű új alvállalkozót találni, aki ugyanolyan feltételek mellett elvállalná a munkálatok folytatását, mint amit még az előző évben határoztak meg a Panongrad számára, de sikerült megegyezni és a szerződés feltételei azonosak maradtak.

– Késés eddig is volt. Már a második fázis versenypályázatának kiírása is csúszott néhány hónapot, az előleg kifizetése is késett és a munkálatok során is volt valamennyi késedelem, de hozzá kell tenni, hogy az első fázis során olyan munkákat is elvégeztek, ami a második fázisra volt előirányozva, de műszaki okok miatt előbb kerítettek rá sort. A lemaradás közel sem akkora, hogy azt ne lehetne behozni. A jelenlegi helyzetben megvan az az előnyünk, hogy a Panongrad teljes mértékben befejezte az első fázist és ennek költségei is ki lettek fizetve.

A második fázisra kifizetett 36 millió dinár előlegből nagyjából húszmillió dinár értékű munka lett elvégezve, tehát a fennmaradó összeg a Panongradot terheli az el nem végzett munka miatt, de ez nem fog fennakadást okozni a munkálatokban, mert ezt már az alvállalkozó fogja teljesíteni. Nem lesz szükség külön szakértői csoportra, mert a műszaki ellenőrzéssel már kezdettől fogva meg volt bízva egy vállalat és figyelemmel kísérte a munkálatokat, melybe most a tervezőmérnököt is bevonták, tehát ez sem fog fennakadást, késést vagy külön költséget jelenteni a Népszínház építésének folyamatában és máris folyamatban van a következő, harmadik fázis kivitelezési terveire vonatkozó szerződés előkészítése is.

– A jelenlegi tervek szerint 2012-re várható a Népszínház épületének átadása. A második fázis befejezése csupán annyit jelent, hogy tető alá kerül az épület. Ezt követik még a belső munkálatok és a teljes felszerelést is be kell szerezni. Minden attól függ, hogy a tartomány és a város milyen ütemben tudja folyósítani a következő fázisokhoz szükséges pénzeszközöket, tehát ez a dátum is bizonytalan még – mondta Kasza József.