2024. szeptember 4., szerda

A múlt feltárása és ismertetése

Bajmokon megalakult a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság

Szombaton Bajmokon, a Dózsa György Magyar Művelődési Központban megtartotta alakuló ülését a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság, amelynek létrehozására tavaly novemberben tett kezdeményezést néhány helytörténész. Vajdaság minden részéből több mint hetvenen jelentek meg, valamint a meghívott vendégek, többek között Magyarországról, és Maglai Jenő, a szabadkai községi képviselő-testület elnöke. Ötvennél többen, akik különféle okokból nem lehettek jelen, írásban közölték, hogy csatlakoznak, és tagjai akarnak lenni az új civil szervezetnek.

Az alkalmi művelődési műsort, Mojzes Antal köszöntőjét és rövid bevezetőjét követően, majd a munkaelnökség megválasztása után a résztvevők véleményezték az alapszabály-tervezetet, a munkatervet és az idei költségvetési javaslatot. Kis módosítással valamennyit elfogadták, majd megválasztották a 13 tagú elnökség tagjait. Az elnök Mojzes Antal, alelnökök Németh Ferenc (Újvidék), Gulyás László (Bácskossuthfalva) és Jovánovity Edit (Mačvanska Mitrovica).

A Társaságnak tagja lehet bárki, aki helytörténet-kutatással, publikálással foglalkozik, vagy csak érdeklődést mutat a történelem és a helytörténet iránt. A munkatervben egyebek között helyet kapott, hogy az iskolákban nagyobb fontosságot kapjon a tanulók helytörténeti ismereteinek a bővítése; hogy rendszeres, de legalább havonta egyszer, és lehetőleg más-más helyen előadásokat, évente kétszer, tavasszal és ősszel pedig egy témában átfogó tanácskozást tartsanak. Az idei őszi rendezvény házigazdája Oromhegyes lesz. Szeptember végén vagy október elején a vajdasági magyarságot 1944-ben ért atrocitásokról lesz szó. Tavaszra az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc vajdasági vonatkozásait taglalják. A Társaság minden évben évkönyvet jelentet meg, s ebben tagjainak legjobb munkái jelennek meg. Fontosnak tartják a kapcsolatfelvételt és építést más, hasonló szervezetekkel, mindenekelőtt a Duna–Tisza–Körös–Maros Eurorégión belül.

Az alakuló ülést követően elhangzott az első előadás is. Pelyach István szegedi egyetemi tanár a helytörténet-kutatás fontosságáról és a helytörténészek szerepéről beszélt, ezt követően a topolyai zsidótemető megmentését bemutató képkiállítást nyitott meg a szabadkai zsidó hitközség képviselője. Bajmokon ezzel vette kezdetét a holokauszt 65. évfordulójáról való megemlékezés.

Az újonnan alakult Társaság már két történelmi vonatkozású tanácskozásra kapott meghívást.