2024. szeptember 4., szerda

A Gomer-villa titkai

Tátrai S. Miklós regénye néhány nappal ezelőtt hagyta el a nyomdát

A Forum Könyvkiadó és a Gion Nándor Emlékház szervezésében augusztus 30-án a Gion Nándor Emlékházban bemutatták Tátrai S. Miklós A Gomer-villa titkai című regényét.

A budapesti szerző rendszeresen részt vesz a szenttamási Gion Nándor Emlékház évente megjelenő novellapályázatán, amelyen több alkalommal is sikeresen szerepelt. A 2021. évi novellapályázattal párhuzamosan meghirdetett regénypályázatra beküldött írása a napokban került kiadásra. A szerzővel Sági Varga Kinga beszélgetett.

A Gomer-villa titkai című kisregény egy különös szerelemről szól. Az évtizedeken és kontinenseken átívelő történetben a krimire jellemző sajátosságok is megjelennek, ugyanakkor az érzelmekre hat, gondolatokat ébreszt, váratlan eseményekkel, fordulatokkal lepi meg az olvasót, akik eközben szinte észrevétlenül ismerik meg a távoli Kenya néhány szépségét, sajátosságát.

A regény főszereplője Eszter, egy magyar tanárnő, aki diák korában ismerkedik meg Enock Gomer kenyai diplomatával. Őszinte és megállíthatatlan szerelem lobban fel közöttük, amely nem marad következmények nélkül. Két évtizedes „szünet” után az egyik bonyolult esemény követi a másikat. Az olvasók több szereplő között találkoznak majd Maryvel, a diplomata feleségével, Enock fiával, Briminnel, valamint Eszter lányával, Rékával.

Megjelennek a regényben magyar és kenyai rendőrök, egy különös vadász, egy gyönyörű kenyai lány, egy indiai szolga és sokan mások, akiknek kisebb-nagyobb szerepük van az események alakulásában.

A történetben elhangzó beszélgetések, olykor sokkal régebbi emlékeket, sokkal korábban élt emberek cselekedeteit, sorsát idézik fel, ugyanakkor nem kerülhető meg a 2010-es évek Dél-Szudánt érintő aktuális politikai, gazdasági, helyzete sem. Mindez olvasmányos, érdekfeszítő módon, gondosan belesimítva a történetbe, ezzel kitűnő olvasmányt ad az érdeklődőknek.

Az est végén röviden szó volt Tátrai S. Miklós eddig megjelent köteteiről is.

Nyitókép: Sági Varga Kinga és Tátrai S. Miklós (Paraczky László felvétele)