2024. július 18., csütörtök

Az Újvidéki Egyetem napja

Az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának dísztermében pénteken délelőtt megtartott ünnepségen elhangzott, hogy az egyetemen az idén mintegy 46 ezer hallgató tanul, ők 217 különböző szakon és irányzaton sajátítják el a tananyagot. Ezt Radmila Marinković-Nedučin, az egyetem rektora mondta az intézmény fennállásának 49. évfordulója alkalmából megszervezett ünnepségen, aki beszélt arról is, hogy az egyetem keretében két kutatóközpont is működik, és hogy a hallgatók érdeklődése az intézmény és kínálata iránt évről évre növekszik.

Az ünnepségen jelen volt Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke is. Ez az intézmény pénzbelileg segíti az egyetemet, e támogatás nélkül nem tudnának létezni: az idén 900 millió dinárt kaptak a tartományi kormánytól. Pajtić úgy véli, hogy az Újvidéki Egyetem nélkülözhetetlen tényező Vajdaság fejlődésében, és hogy a pénz, amelyet támogatására fordítanak lényegében „beruházás a tartomány jövőjébe”. – Egyik tartományi alap sem működhetne az egyetem szakembereinek segítsége nélkül, ők nem csak munkatársak, hanem sok értékes projektum kezdeményezői is – mondta a kormányfő, és a tartományi kormány jövőbeni támogatásáról biztosította az egyetemet. Továbbá kijelentette azt is, hogy kormánya – a válság okozta gondok ellenére is – a jövőben is nyitva áll majd az egyetemmel történő együttműködés minden formája előtt. Az ünnepségen átnyújtott egy 22,5 millió dinárról szóló kormánytámogatást is, ezt a pénzt is az egyetem tevékenységeinek fejlesztésére, azaz a kutatótevékenységek pénzelésére fordítják majd.

Az Újvidéki Egyetem keretében 14 fakultás működik, Szabadkán, Nagybecskereken és Zomborban is vannak ágazatai, a hallgatóknak csaknem 3000 tanár, tanársegéd és más szakember ad elő.